Korona ei ole enää yleisvaarallinen tartuntatauti

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, jonka myötä SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti. Jatkossa covid-19 määritellään valvottavaksi tartuntataudiksi. Asetuksen on määrä tulla voimaan 30.6.2023.

Koronaviruksen tapausmäärät ja kuolemantapaukset ovat globaalilla tasolla laskeneet vuodenvaihteen jälkeen. Covid-19-rokotukset ovat säilyttäneet tehonsa myös muuntuneita viruskantoja vastaan ja Suomen väestön rokotuskattavuus on hyvällä tasolla. Rajoitustoimia ei enää ole käytössä.

Maailman terveysjärjestö WHO on 5.5.2023 luopunut covid-19-taudin luokittelusta kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Myös Euroopan unioni, sen jäsenvaltiot ja Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) ovat luopuneet covid-19-pandemian johdosta käyttöön otetuista poikkeusjärjestelyistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdotti 6.4.2023, että korona säädettäisiin valvottavaksi tartuntataudiksi.

Koronan torjunta edellyttää tiivistä seurantaa

Tartuntataudit jaetaan tartuntatautilaissa yleisvaarallisiin ja valvottaviin tartuntatauteihin sekä muihin tartuntatauteihin, joista osa edellyttää säännöllistä seurantaa. Tartuntatauti on valvottava, jos taudin esiintymisen seuranta edellyttää lääkärin antamia tietoja tai erikseen kerättäviä lisätietoja, taudin leviämisen ehkäiseminen edellyttää erityisiä toimia tai kyseessä on kansallisella rokotusohjelmalla ehkäistävä tauti. Valvottavan tartuntataudin hoitoon käytettävät lääkkeet ovat potilaalle maksuttomia.

Rokotukset ovat tehokkain keino suojautua vakavalta covid-19-taudilta. Suositusten mukaisesta rokotussuojasta huolehtiminen on jatkossakin tärkeää. Virusmuunnosten esiintymisen ja koronan aiheuttaman sairastavuuden seurantaa jatketaan edelleen ja toimenpiteitä tartuntojen torjumiseksi voidaan tehostaa, jos tautitaakka lisääntyy.

Katso myös

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärät nousevat 2025 alusta

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärien korotukset koskevat pääasiassa terveydenhuollon maksuja, mutta osa korotuksista kohdistuu myös …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x