Pankkiasioiden hoito koetaan muutostilanteissa hankalaksi

Elämäntilanteen yllättävät muutokset, kuten läheisen kuolema, avioero ja työttömyys vaikuttavat usein myös pankki- ja vakuutusasioiden hoitoon. Odottamattomissa tilanteissa voi olla vaikea toimia, kun tilanne on uusi ja selvitettäviä asioita paljon.

Monet kokevat kuolinpesän asioiden hoidon vaikeaksi ja monimutkaiseksi, etenkin jos asia on muuttunut riitaisaksi kuolinpesän sisällä. FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta neuvoo asiakkaita heidän vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioihin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa.

FINE:ltä neuvoa kysytään esimerkiksi siitä, kuka saa hoitaa kuolinpesän asioita, mitä laskuja saa maksaa, mitä asiakirjoja pankki haluaa ja kuka voi saada kuolinpesän tilitietoja. Tai sitten halutaan vain varmistaa asioiden hoidon puolueettomuus ja riippumattomuus tai että pankista saadut tiedot pitävät paikkansa. Haastavia ovat myös tilanteet, joissa edesmenneen henkilön omaisuudesta, kuten sijoituksista tai asiakkuuksista eri pankeissa ei ole tietoa, eikä asiakirjoja löydy.

Kuolinpesän asioiden hoito on luonnollisesti surun keskellä vaikeaa ja asiat monimutkaisia.

– Tällaisessa tilanteessa korostuvat asiakkaiden tarpeet pankkien ja vakuutusyhtiöiden selkeille toimintaohjeille sekä asiantuntevalle ja riittävän nopealle asiakaspalvelulle. Moni asiakas kokee, että asioiden hoito on tehty perusteettoman hankalaksi ja että ruuhkaisen asiakaspalvelun vuoksi esimerkiksi kuolinpesän asiakirjojen tarkistaminen pankissa vie kohtuuttoman kauan, FINEn jaostopäällikkö Tuomas Hidén sanoo.

Maksukyvyn heikentyminen voi johtaa laina-asioiden ongelmiin

FINEn neuvontaan ottavat yhteyttä myös henkilöt, joilla on esimerkiksi työttömyyden tai avioeron myötä syntyneitä ongelmia laina-asioidensa hoidossa. Tulotaso on romahtanut eikä lainoja kyetä maksamaan sovitusti takaisin, lyhennysvapaat on käytetty tai niitä ei syystä tai toisesta saa ja omat puskurit talousasioiden hoitoon on käytetty.

– Jos asiakas toivoo pankiltaan joustoa ja kyse on käytännössä asiakkaan ja pankin välisestä velan maksuohjelman muutosta koskevasta neuvottelutilanteesta, ovat auttamismahdollisuutemme valitettavasti rajalliset. Annamme ohjeita, miten asiakkaan kannattaisi tilanteessaan toimia, mutta joissain tapauksissa saatamme ohjata asiakkaan velkaneuvonnan puoleen. – Tärkeintä olisi osata ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa riittävän ajoissa, ennen ensimmäisiä viivästyksiä. Jos viivästykset ovat jo pöydällä, ovat myös neuvottelut pankin kanssa varmasti jo vaikeampia, Hidén jatkaa.

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta neuvoo asiakkaita heidän vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioihin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa. FINE ratkoo myös asiakkaan ja palveluntarjoajien välisiä riitatilanteita näissä asioissa. FINE edistää asiakkaiden oikeuksien toteutumista ja finanssialan hyvien käytänteiden kehittymistä. FINEn toiminta perustuu Finanssivalvonnan, Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Finanssiala ry:n väliseen sopimukseen.

Katso myös

Arvonlisävero nousee syyskuussa

Hallituksen eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien. Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x