Uutisotsikot

Maahanmuuttaja ei ole turvapaikanhakija

Monasti julkisissa keskusteluissa sekoitetaan käsitykset maahanmuuttaja ja turvapaikanhakija. Työn perässä muuttavat ihmiset eivät ole turvapaikahakijoita, vaan ihan tavallisia mattimeikäläisiä, jotka ovat lähteneet hakemaan parempaa elämää itselleen ja monasti myös perheelleen.

Maahanmuuttokriitiikki on asiatonta, jos ihmisellä on työ- tai opiskelupaikka, sekä toimeentulo.  Silloin asiasta ei pitäisi olla mitään keskusteltavaa. Turvapaikanhakijoiden osalta asia ei ole mielestäni niin yksioikoinen. Lähtökohtaisesti turvaa hakevan pitäisi saada sitä. Suurin kysymys onkin se, että miten estää rikollisten ja turvapaikkashoppailijoiden pääseminen Suomeen ja muihin EU-maihin.

Taustat pitäisi pystyä tarkistamaan ja haastattelut tekemään ennen kuin rajoja ylitetään. Käytännössä tämä voi olla mahdotonta, jos hakijan maassa on sota. Lähtömaata lähinnä olevan maan pitäisi antaa ensisijainen turva, minkä jälkeen henkilön olisi mahdollista hakea turvapaikkaa haluamastaan maasta. Näin Suomeenkin pyrkivien turvapaikanhakijoiden hakemukset voitaisiin käsitellä ennnen maahan tuloa. Siinä tapauksessa, jos turvapaikanhakija tulee suoraan Suomeen, käsittely paikan saannista pitäisi tehdä huomattavasti nykyistä nopeammalla aikataululla.

Vastaanottokeskusten yhteyteen voisi rakentaa myös säilöönottoyksiköitä. Näin henkilön saapuminen ja lähteminen tapahtuisivat samasta paikasta. Vastaanottokeskukset pitäisi muuttaa sisäoppilalaitosten tyylisiksi paikoiksi, joissa voisi opiskella Suomen kieltä ja kulttuuria sekä oppia erilaisia työelämän taitoja. Lisäksi Suomalaiset yritykset voisivat tarjota palkallisia työharjoittelupaikkoja. Liikkuminen laitoksen ulkopuolella pitäisi olla rajattua siihen asti kunnes päätös oleskeluluvasta tulee. Tämä itsessään vähentäisi turvapaikkashoppailua ja muiden väärillä perusteilla turvapaikkaa hakevien määrää. Jos hakemus evätään, paluu tapahtuisi joko kotimaahan tai takaisin siihen maahan, mikä antoi ensimmäisen turvan. Vaihtoehtoisesti säilöstä käsin voisi hakea haluamaansa maahan, jonne henkilö toimitettaisiin hakemuksen hyväksymisen jälkeen vastaanottajamaan kuluilla. Nämä kaikki seikat vahvistettaisiin kansainvälisillä sopimuksilla.

Turvapaikanhakijoiden määrä rajoittuisi automaattisesti, jos Suomen toimintatavat olisivat tunnetusti selkeitä ja nopeita. Kaikkia Suomeen tulijoita, statuksesta huolimatta, pitää kohdella ihmisarvoisesti. Ketään ei ole oikeutta tuomita ihonvärin, taustan tai uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Jokaista ihmistä pitää kohdella yksilönä ja ymmärtää, että ihmisarvo on itseisarvo.

Riikka Saari

Katso myös

Terrorismin uhka on kohonnut Suomessa

Suurimman terrorismin uhan Suomessa muodostavat Radikaali-islamistista tai äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät. Terrorismin …