Aurinkolasit suojaksi keväthangille

Kirkkaat keväthanget houkuttelevat laduille ja laskettelurinteisiin. Heijastavista hangista voi kuitenkin olla myös haittaa, sillä silmät saattavat häikäistyä tai kärsiä lumisokeudesta. Paras tapa ehkäistä UV-säteilyä ja häikäistymistä on suojata silmät aurinkolaseilla.

Aurinko tuntuu keväällä erityisen kirkkaalta, koska se paistaa alhaalta horisontista, jolloin valo osuu helpoimmin silmiin ja myös häikäisee voimakkaasti. Kinoksista heijastuva auringonvalo lisää säteilyn määrää ja voi aiheuttaa häikäistymistä tai lumisokeutta. Lumisokeus aiheuttaa kipua silmässä ja vaatii muutaman päivän parantuakseen. Kevätauringon paiste ilahduttaa pitkän pimeyden jälkeen, mutta liika auringon valon ahnehtiminen voi olla haitallista. Silmien suojaaminen ultraviolettisäteilyltä ja häikäisyltä on tärkeää.

Lumisokeus hoituu kotikonstein

Lumisokeus voi alkaa vaivata, jos oleilee pitkään kirkkaassa auringonpaisteessa heijastavien hankien äärellä ilman suojaavia aurinkolaseja. Lumisokeuden oireet alkavat yleensä tuntua pari tuntia kirkkaassa auringonpaisteessa oleilun jälkeen. Silmät voivat vetistää ja olla valonarat, ja niissä voi olla roskan tunnetta. Useimmilla silmäluomet turpoavat. Lumisokeuteen kuuluu myös kipu.

Lumisokeus on terminä useimmille tuttu. Silmä ei kuitenkaan sokeudu, vaan lumisokeus on sarveiskalvon vaurioitumista voimakkaassa UV-säteilyssä ja sen aiheuttama tulehdus silmässä. Silmät ovat kipeät, punaiset ja hyvin valonarat. Niissä on roskan tunnetta ja kyynelvuoto on runsasta. Oireet alkavat 6–8 tunnin kuluttua altistumisesta ja ne häviävät parissa vuorokaudessa, kun sarveiskalvon vaurio on korjaantunut.

Lumisokeaksi tulee helpoiten kirkkailla keväthangilla ja kesällä merellä. Lähes kaikki myynnissä olevat aurinkolasit suodattavat haitallista UV-säteilyä hyvin tai ainakin tyydyttävästi.

Apua aurinkolaseista

Lumisokeuden tai häikäistymisen voi parhaiten välttää suojaamalla silmät kunnollisilla aurinkolaseilla. Lumisokeuden oireet ilmestyvät vasta auringolle altistumisen jälkeen, joten asianmukaisesta ennaltaehkäisystä on tärkeää huolehtia ulkona aikaa viettäessä. Omien silmien lisäksi myös lasten silmät on syytä muistaa suojata.

Polarisoivat aurinkolasilinssit ovat erityisen hyvät valkeilla hangilla, sillä ne auttavat hahmottamaan korkeuseroja. Hiihtäessä, kelkkaillessa tai lasketellessa polarisoivat linssit auttavat näkemään, missä mäki on loivempi ja missä taas jyrkempi. Aurinkolaseja saa myös vahvuuksilla.

Katso myös

Hellerajojen rikkoutuessa kannattaa huolehtia nestetasapainosta

Kesä on myös kuntoilun kulta-aikaa. Hellerajojen paukkuessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota nesteytykseen. Kuumallakin säällä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x