Tuloverotuksen puuttumisen vuoksi monacolainen tavallinen palkansaajakin voi elää tasokkaasti, kun valtio ei kähmi palkkarahoja.

Tuloverovapaa Monaco kiehtoo matkailijoita

Välimeren minivaltio Monaco houkuttaa raharikkaita urheilijoita ja viihdemaailman tähtiä. Maassa ei tunneta lainkaan tuloveroa, joten ihmiset saavat pitää itsellään lähes kaikki tulonsa. Matkailijoille Monaco tarjoaa pienen kosketuksen vaurauden ihanuudesta, sekä erittäin korkeita ravintola- ja hotellihintoja.

Monaco on kahden neliökilometrin pinta-alallaan Euroopan toiseksi pienin valtio Vatikaanin jälkeen. Maa saa kuitenkin julkisuutta paljon enemmän kuin moni suurempi valtio. Tämä johtuu muun muassa Monacon jokakeväisistä Formula-ajoista, kuulusta Monte-Carlon Casinosta sekä maahan asettuneista varakkaista urheilijoista ja viihdemaailman tähdistä. Osaltaan Monaco nousi maailmanmaineeseen 1950-luvulla, kun silloinen ruhtinas Rainer III otti puolisokseen amerikkalaisen näyttelijän Crace Kellyn.

Verotuksessa järkeä

Varakkaita ihmisiä Monacoon houkuttaa maan erittäin matala veroaste. Monissa länsimaissa omaksuttu progressiivinen verotus merkitsee, että suurituloiset maksavat selvästi yli puolet tuloistaan verottajalle. Monaco ei ole yhtä ankara ihmisille. Tuloveroa maassa ei peritä lainkaan, joka kannustaa työntekoon. Myös perintöverot ovat hyvin matalat.

Suomesta Monacoon muuttaneita raharikkaita on perin vähän. Tämä johtunee siitä, että Suomessa ei ole paljoakaan rikkaita ihmisiä. Verottaja hyväksyy suomalaisen monacolaiseksi vain silloin, kun valtaosa tuloista saadaan ulkomailta.

Euroopassa on muitakin kohtuullisen verotuksen maita. Esimerkiksi Sveitsissä on eräitä alueita, joissa verotus on ulkomaalaisille huomattavasti lievempi kuin tavallisille sveitsiläisille.

Runsaasti ranskalaisia

Lähes puolet Monacon noin 30 000 asukkaasta on Ranskan kansalaisia. Monacon kansalaisten osuus on alle 20 prosenttia. Myös italialaisia on vajaat 20 prosenttia. Loppuosa koostuu  noin 125 kansallisuudesta.

Monacoa hallitsee Grimaldin ruhtinassuku. Pitkään oli voimassa uhka, jonka mukaan Monaco siirtyy Ranskan omistukseen, mikäli ruhtinassuku sammuu. Vuonna 2002 tehdyn sopimuksen mukaan ruhtinaskunnan sammuminen ei merkinnyt Monacon siirtämistä Ranskalle, vaan se jäi autonomiseksi valtioksi. Samalla vahvistettiin, että myös nainen voi nousta Monacon hallitsijaksi. Nykyään maata hallitsee Rainier III:n poika Albert II.

Monacoa on liiketoimien ja pankkien maa. Maassa toimii kaikkiaan viitisenkymmentä erilaista pankkia ja maalle on ominaista tiukka pankkisalaisuus.

Siisteys näkyy

Matkailijalle Monaco tarjoaa erittäin hyvin hoidettuja katuja ja upeita rantabulevardeja merimaisemineen. Ainakaan matala verotus ei ole johtanut siihen, että maassa ei olisi kunnon teitä tai että tiet ja rakennukset olisivat siivottomassa kunnossa. Monacosta ei löydy töhryistä seinää tai roskia näkyvillä.

Maan virallinen kieli on ranska, mutta matkailijoita palvelevat ihmiset ymmärtävät ja osaavat hyvin englantia. Maan tärkeimpiä elinkeinoja on juuri turismi; siksi matkailijoita kohdellaan hyvin. Ja onhan se mukavaa tehdä työtä, kun valtio ei vie palkasta.

Hotellihinnat ovat korkeita, joten monet matkailijat yöpyvät mieluummin naapurikaupunki Nizzan halvemmissa hotelleissa. Matkaa Nizzan keskustasta Monacoon on parikymmentä kilometriä.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
armotontotuus-at
armotontotuus-at
8 years ago

Bootsit sopii joka saahan.

Bootsithiostaa
Bootsithiostaa
4 years ago

Tulovero on palkkarahojen varastamista.

2
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x