Kirjoita mielipide

Julkaise mielipidekirjoituksiasi “Näin Se Menee” – osastolla. Se on helppoa, nopeaa ja turvallista. Avaa kirjoittajan tili ja aloita julkaisemaan mielipidekirjoituksiasi.

“Näin Se Menee” -osasto on tarkoitettu yksityishenkilöiden mielipidekirjoituksien julkaisuun ja keskusteluareenaksi. Omalla nimellä sivustolle kirjautuneiden on mahdollista saada kirjoituksensa julkaistuksi aiheesta ja sisällöstä riippumatta.

Avaa aluksi käyttäjätili ja pyydä sen käyttöoikeuksien muuttamista kirjoittajan tiliksi. Jäljempänä tilinavaus ja tilinmuutos -ohjeet. Jos et ehdi lukea ohjeita, niin klikkaa suoraan sivuston yläreunassa olevaa “Rekisteröidy” linkkiä ja etene rekisteröinnin edetessä esiin tulevien ohjeiden mukaisesti. Tilin voi halutessaan poistaa itse milloin vain.

Näin avaat käyttäjätilin

  1. Klikkaa sivuston yläreunassa olevaa ”Rekisteröidy” linkkiä, jolloin eteesi aukenee tilin luomista varten sivu. Valitse käyttäjätunnus ja salasana. Lomake pyytää oman tilisi turvallisuuden vuoksi vahvan salasanan käyttöä. Käytä järjestelmän ehdottamaa salasanaa tai muodosta oma salasanasi. Tallenna salasanasi, sitä kysytään myöhemmin uudelleen. Täytä lomakkeen tiedot ja paina painiketta ”Viimeistele rekisteröinti”. (Kirjoitusoikeudet saa vain todellisella nimellä, ei nimimerkillä. Käyttäjätunnusta ei voi myöhemmin vaihtaa.)
  2. Näytöllesi tulee viesti: ” Tarkasta sähköpostisi tilisi aktivoimiseksi!”
  3. Mene sähköpostiisi, jonne on tullut viesti rekisteröinnistä. Viimeistele rekisteröintisi klikkaamalla sähköpostiviestissä olevaa linkkiä, joka siirtää sinut Extralehtien sivuille, ja eteesi aukenee viesti: ”Aktivoi tilisi”. Ota tilisi käyttöön painamalla painiketta ”Ota käyttöön”.
  4. Näytölle tulee viesti: ”Tili aktivoitu”. Nyt voit kirjautua tilillesi painamalla viestin alareunassa olevaa ”Kirjaudu sisään” tekstiä tai sivun yläreunassa olevaa linkkitekstiä ”Kirjaudu tilillesi”. Näytölle aukeaa kirjautumissivu, jota käytät jatkossa. Paina painiketta “Kirjaudu sisään”. Jos hukkasit salasanasi, niin tilaa uusi klikkaamalla linkkiä: “Salasana hukassa?
  5. Kirjauduttuasi sisään näet rekisteröinnin yhteydessä ilmoittamasi käyttäjänimen sivun oikeassa yläreunassa. Siirrä hiiren osoitin “Tervehdys ja käyttäjänimesi” -tekstin päälle, niin tilisi valikko avautuu. Voit muokata profiilitietojasi haluamallasi tavalla, tai olla tekemättä mitään. Edessäsi olevalla sivulla näkyy myös muita asetuksia, joita ei kannata muuttaa, mikäli ei ole täysin varma siitä mitä on tekemässä.
  6. Kun olet rekisteröitynyt, niin voit kommentoida kaikkia kirjoituksia ja halutessasi pyytää tilisi muuttamista kirjoittajan tiliksi, josta ohjeet jäljempänä. Extra-lehtien etusivulle pääset siirtämällä hiiren kursorin vasemmassa laidassa olevan Extralehdet -nimen kohdalle ja klikkaamalla “Vieraile sivustolla”. Tilisi tiedot pysyvät näkyvillä sivun oikeassa yläreunassa.
  7. Kysy tarvittaessa lisää: tuki@extralehdet.com

Tilin muutos kirjoittajan tiliksi ja kirjoituksien luonne

Julkaistaksesi omia kirjoituksiasi sinun on muutettava käyttäjätilisi kirjoittajan tiliksi. Käyttäjätili on oltava omalla nimellä, ei nimimerkillä. Tilitietoihin on lisättävä kasvokuva, josta sinut tunnistaa. Muutoksen jälkeen voit julkaista kirjoituksiasi “Näin Se Menee” -osastolla. Ohjeet tilimuutokseen saat avattuasi käyttäjätilin ja kirjauduttuasi sivustolle.

Kaikki kirjoitukset kulkevat teknisten vaatimuksien vuoksi ylläpidon kautta. Mainostekstejä, saman tekstin “spämmäämistä” tai asian toistamista, sekä loukkaavaa tai lain vastaista sisältöä ei tietenkään kukaan kirjoita, eikä oleta että sellaista julkaistaisiin.

On suositeltavaa käsitellä asioita uudesta näkökulmasta tai kokonaan uusia asioita, joita ei ole ollut aiemmin julkisuudessa. Lukijoita kiinnostavat tiedot ja näkemykset tai tapahtumat, joita ei ole aiemmin julkaistu tai joihin esitetään poikkeavia näkökantoja. Julkaistavan tekstin pituus kannattaa sovittaa kirjoituksen sanomaan. Pitkä kirjoitus vaatii kirjoittajalta aiheeseen perehtymistä ja sujuvaa kirjoituksen kulkua.

Kirjoituksen teko ja lähetys

Kirjoituksia saa tehtyä ja lähetettynä ollessaan kirjautuneena Extralehtien sivustolle. Niitä voi myös tallentaa keskeneräisena. Ylläpito julkaisee kirjoituksen sellaisenaan, kun saa siitä julkaisupyynnön. Järjestelmä ei salli toistaiseksi kuvia, joten kaikki julkaistaan sivuston tavanomaisessa tekstiasussa.

Kirjoituksien on oltava suoraan julkaistavissa, ja niiden on oltava kirjoitettu selkeällä suomen kielellä. Tekstissä käytetään kappalejakoa sekä se otsikoidaan. Ylläpito ei kirjoita tekstejä uudelleen, joten niiden lukukelpoisuuteen ja rakenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kirjoituksia voidaan muokata ylläpidon toimesta teknisten seikkojen vuoksi tai luettavuuden parantamiseksi.

Vastuu

Näin Se Menee – osasto on tarkoitettu yksityishenkilöiden mielipiteiden julkaisua varten. Osastolla olevat kirjoitukset eivät ole toimituksellista sisältöä. Extralehdet toimii sivuston ylläpitäjänä, eikä vastaa miltään osin kirjoittajien lähettämien artikkelien lähteistä, sisällöstä, eikä niiden totuudenmukaisuuksista tai väitteiden oikeellisuudesta. Kirjoittajalla on vastuu omista kirjoituksistaan, joiden rajat määrittelevät lait. Ennen kirjoittamista kannattaa lukea alla olevat tiedot sananvapaudesta, mikäli ne eivät ole tuttuja.

Sananvapaus ja lait

Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Sananvapauteen kuuluu myös oikeus olla uutisoimatta asioista, joilla ei ole riittävää merkitystä.

Toimituksen johdon tekemät päätökset julkaista tai olla julkaisematta eivät rajoita toimittajien tai kansalaisten sananvapautta ilmaista mielipiteitään omissa julkaisuissaan. Tiedotusvälineissä olevasta toimituksellisesta sisällöstä päättää vastaava toimittaja. Mielipidepalstan kirjoituksista vastaa kirjoittaja.

Euroopan unionin perusoikeuskirjan 11 artikla määrittelee sananvapauden seuraavasti:
1. Jokaisella on oikeus sananvapauteen. Tämä oikeus sisältää mielipiteenvapauden sekä vapauden vastaanottaa ja levittää tietoja tai ajatuksia viranomaisten siihen puuttumatta ja alueellisista rajoista riippumatta. 2. Tiedotusvälineiden vapautta ja moniarvoisuutta kunnioitetaan.

Suomen perustuslaissa sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä.

Lait määrittelevät rajat

Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Ihmisten käyttäytymistä määrittelevät Suomen perustuslain lisäksi mm. rikoslaki, sananvapauslaki, julkisuuslaki, oikeudenkäynnin julkisuuslainsäädäntö ja tekijänoikeuslaki. Yleisenä lähtökohtana on perusoikeusmyönteinen tulkinta, joka tarkoittaa lain tulkintaa perusoikeuksia parhaiten toteutettavalla tavalla.