Kirjoita mielipide

Kirjoita ja julkaise mielipidekirjoituksiasi ”Nyt Puhuu” – osastolla. Se on helppoa, nopeaa ja turvallista. Avaa tili, pyydä kirjoitusoikeudet ja aloita kirjoittaminen.

”Nyt Puhuu” -osasto on varattu yksityishenkilöiden mielipidekirjoituksien julkaisu- ja keskusteluareenaksi. Osastolla voi julkaista mielipidekirjoituksia aiheesta ja sisällöstä riippumatta käyttäjätilin avaamisen jälkeen. Kirjoitusoikeuden saa avaamalla tilin omalla nimellä ja profiilikuvalla, josta käyttäjä on tunnistettavissa.

Jäljempänä ohje käyttäjätilin avaamiseksi sekä neuvot tilin muuttamiseksi kirjoittajan tiliksi. Voit myös siirtyä suoraan tilin avaamiseen klikkaamalla sivuston yläreunassa olevaa ”Rekisteröidy” linkkiä ja edetä esiin tulevien ohjeiden mukaisesti. Tilin voi jättää käyttäjätiliksi ja muuttaa myöhemmin kirjoittajan oikeuksilla olevaksi. Tilin voi myös poistaa itse milloin vain.

Näin avaat käyttäjätilin

  1. Klikkaa sivuston yläreunassa olevaa ”Rekisteröidy” linkkiä.
  2. Eteesi aukeaa tilin luomista varten sivu. Valitse käyttäjätunnus ja salasana. Lomake pyytää oman tilisi turvallisuuden vuoksi vahvan salasanan käyttöä. Käytä järjestelmän ehdottamaa salasanaa tai muodosta oma salasanasi. Tallenna salasanasi, sitä kysytään myöhemmin uudelleen. Täytä lomakkeen tiedot ja paina painiketta ”Viimeistele rekisteröinti”. (Rekisteröi käyttäjätunnus oikealla nimelläsi, jos haluat kirjoitusoikeuden. Nimimerkillä ei voi kirjoittaa, eikä käyttäjätunnusta voi vaihtaa.)
  3. Näytöllesi tulee viesti: ” Tarkasta sähköpostisi tilisi aktivoimiseksi!” Viimeistele rekisteröinti klikkaamalla sähköpostiviestissä olevaa linkkiä, joka siirtää sinut Extralehtien sivuille, ja eteesi aukenee viesti: ”Aktivoi. Näytölle tulee viesti: ”Tili aktivoitu”.
  4. Nyt voit kirjautua tilillesi painamalla ”Kirjaudu sisään” tekstiä tai sivun yläreunassa olevaa linkkitekstiä ”Kirjaudu tilillesi”. Näytölle aukeaa kirjautumissivu, jota käytät jatkossa. Paina painiketta ”Kirjaudu sisään”. Jos hukkasit salasanasi, niin tilaa uusi klikkaamalla linkkiä: ”Salasana hukassa?
  5. Kirjauduttuasi sisään näet rekisteröinnin yhteydessä ilmoittamasi käyttäjänimen sivun oikeassa yläreunassa. Siirrä hiiren osoitin ”Tervehdys ja käyttäjänimesi” -tekstin päälle, niin tilisi valikko avautuu. Voit muokata profiilitietojasi haluamallasi tavalla, tai olla tekemättä mitään. Edessäsi olevalla sivulla näkyy myös muita asetuksia, joita ei kannata muuttaa, mikäli ei ole täysin varma siitä mitä on tekemässä.
  6. Kun olet rekisteröitynyt, niin voit kommentoida kaikkia kirjoituksia ja halutessasi pyytää tilisi muuttamista kirjoittajan tiliksi, josta ohjeet jäljempänä. Extra-lehtien etusivulle pääset siirtämällä hiiren kursorin vasemmassa laidassa olevan Extralehdet -nimen kohdalle ja klikkaamalla ”Vieraile sivustolla”. Tilisi tiedot pysyvät näkyvillä sivun oikeassa yläreunassa.
  7. Kysy tarvittaessa lisää: tuki@extralehdet.com

Tilin muutos kirjoittajan tiliksi ja kirjoituksien luonne

Julkaistaksesi omia mielipidekirjoituksiasi sinun on muutettava käyttäjätilisi kirjoittajan tiliksi. Käyttäjätili on oltava omalla nimellä, ei nimimerkillä. Käyttäjätiliin on lisättävä kasvokuva, josta sinut tunnistaa. Muutoksen jälkeen voit julkaista kirjoituksiasi osastolla. Ohjeet tilimuutokseen saat avattuasi käyttäjätilin ja kirjauduttuasi sivustolle.

Kaikki kirjoitukset kulkevat teknisten vaatimuksien vuoksi ylläpidon kautta. Mainostekstejä, saman tekstin ”spämmäämistä” tai asian toistamista, sekä loukkaavaa tai lain vastaista sisältöä ei tietenkään kukaan kirjoita, eikä oleta että sellaista julkaistaisiin.

On suositeltavaa käsitellä asioita uudesta näkökulmasta tai kokonaan uusia asioita, joita ei ole ollut aiemmin julkisuudessa. Julkaistavan tekstin pituus kannattaa sovittaa kirjoituksen sanomaan. Pitkä kirjoitus vaatii kirjoittajalta aiheeseen perehtymistä ja sujuvaa kirjoituksen kulkua.

Kirjoituksen teko ja lähetys

Kirjoituksia saa tehtyä ja lähetettynä ollessaan kirjautuneena Extralehtien sivustolle. Niitä voi myös tallentaa keskeneräisena. Ylläpito julkaisee kirjoituksen sellaisenaan, kun saa siitä julkaisupyynnön. Järjestelmä ei salli toistaiseksi kuvia, joten kaikki julkaistaan sivuston tavanomaisessa tekstiasussa.

Kirjoituksien on oltava suoraan julkaistavissa, ja niiden on oltava kirjoitettu selkeällä suomen kielellä. Tekstissä käytetään kappalejakoa sekä se otsikoidaan. Ylläpito ei kirjoita tekstejä uudelleen, joten niiden lukukelpoisuuteen ja rakenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kirjoituksia voidaan muokata ylläpidon toimesta teknisten seikkojen vuoksi tai luettavuuden parantamiseksi.

Vastuu

Mielipidekirjoitukset eivät ole toimituksellista sisältöä. Extralehdet toimii sivuston ylläpitäjänä, eikä vastaa miltään osin kirjoittajien lähettämien artikkelien lähteistä, sisällöstä, eikä niiden totuudenmukaisuuksista tai väitteiden oikeellisuudesta. Kirjoittajalla on vastuu omista kirjoituksistaan, joiden rajat määrittelevät lait. Kannattaa lukea alla olevat tiedot sananvapaudesta, mikäli ne eivät ole tuttuja.

Sananvapaus ja lait

Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Sananvapauteen kuuluu myös oikeus olla uutisoimatta asioista, joilla ei ole riittävää merkitystä.

Toimituksen johdon tekemät päätökset julkaista tai olla julkaisematta eivät rajoita toimittajien tai kansalaisten sananvapautta ilmaista mielipiteitään omissa julkaisuissaan. Tiedotusvälineissä olevasta toimituksellisesta sisällöstä päättää vastaava toimittaja. Mielipidepalstan kirjoituksista vastaa kirjoittaja.

Euroopan unionin perusoikeuskirjan 11 artikla määrittelee sananvapauden seuraavasti:
1. Jokaisella on oikeus sananvapauteen. Tämä oikeus sisältää mielipiteenvapauden sekä vapauden vastaanottaa ja levittää tietoja tai ajatuksia viranomaisten siihen puuttumatta ja alueellisista rajoista riippumatta. 2. Tiedotusvälineiden vapautta ja moniarvoisuutta kunnioitetaan.

Suomen perustuslaissa sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä.

Lait määrittelevät rajat

Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Ihmisten käyttäytymistä määrittelevät Suomen perustuslain lisäksi mm. rikoslaki, sananvapauslaki, julkisuuslaki, oikeudenkäynnin julkisuuslainsäädäntö ja tekijänoikeuslaki. Yleisenä lähtökohtana on perusoikeusmyönteinen tulkinta, joka tarkoittaa lain tulkintaa perusoikeuksia parhaiten toteutettavalla tavalla.