Uutisotsikot

Kirjoita mielipide

Julkaise mielipidekirjoituksiasi “Näin Se Menee” -palstalla. Se on helppoa, nopeaa ja turvallista. Avaa kirjoittajan tili ja aloita julkaisemaan mielipidekirjoituksiasi.

Avaa ensin käyttäjätili ja pyydä sen käyttöoikeuksien muuttamista kirjoittajan tiliksi. Jäljempänä tilinavaus ja tilinmuutos -ohjeet. Jos et ehdi lukea ohjeita, niin klikkaa suoraan sivuston yläreunassa olevaa “Rekisteröidy” linkkiä ja etene rekisteröinnin edetessä esiin tulevien ohjeiden mukaisesti. Henkilötunnuksia ei kysytä. Tilin voi halutessaan poistaa itse milloin vain.

Näin avaan käyttäjätilin

  1. Klikkaa sivuston yläreunassa olevaa ”Rekisteröidy” linkkiä, jolloin eteesi aukenee tilin luomista varten sivu. Valitse käyttäjätunnus ja salasana. Lomake pyytää oman tilisi turvallisuuden vuoksi vahvan salasanan käyttöä. Käytä järjestelmän ehdottamaa salasanaa tai muodosta oma salasanasi. Tallenna salasanasi, sitä kysytään myöhemmin uudelleen. Täytä lomakkeen tiedot ja paina painiketta ”Viimeistele rekisteröinti”. (Kirjoitusoikeudet saa vain todellisella nimellä. Käyttäjätunnusta ei voi myöhemmin vaihtaa.)
  2. Rekisteröintipyyntö on lähtenyt, kun näytöllesi tulee viesti: ” Tarkasta sähköpostisi tilisi aktivoimiseksi! Tilisi on luotu onnistuneesti!
  3. Sähköpostiisi tulee viesti rekisteröinnistä. Vahvista ja aktivoi rekisteröintisi klikkaamalla sähköpostiviestissä olevaa linkkiä.
  4. Klikkaa viestissä olevaa linkkiä, joka siirtää sinut Extralehtien sivuille. Eteesi aukenee ”Aktivoi tilisi”, jossa on henkilökohtainen kertakäyttöinen aktivointiavaimesi. Ota tili käyttöön painamalla painiketta ”Ota käyttöön”.
  5. Näytölle tulee viesti: ”Tili aktivoitu. Tilisi on aktivoitu onnistuneesti!”. Nyt voit kirjautua tilillesi painamalla viestin alareunassa olevaa ”Kirjaudu sisään” tekstiä tai sivun yläreunassa olevaa linkkitekstiä ”Kirjaudu tilillesi”. Näytölle aukeaa kirjautumissivu, jota käytät jatkossa. Paina painiketta “Kirjaudu sisään”.
  6. Kirjauduttuasi sisään näet rekisteröinnin yhteydessä ilmoittamasi käyttäjänimen sivun oikeassa yläreunassa. Siirrä hiiren osoitin “Tervehdys ja käyttäjänimesi” -tekstin päälle, niin tilisi valikko avautuu. Voit muokata profiilitietojasi haluamallasi tavalla, tai olla tekemättä mitään. Pääsivulla näkyy asetuksia, joita ei kannata muuttaa, mikäli ei ole täysin varma siitä mitä on tekemässä.
  7. Kun olet rekisteröitynyt, niin voit kommentoida kaikkia kirjoituksia ja halutessasi pyytää tilisi muuttamista kirjoittajan tiliksi. Extra-lehtien etusivulle pääset siirtämällä hiiren kursorin vasemmassa laidassa olevan Extralehdet -nimen kohdalle ja klikkaamalla “Vieraile sivustolla”. Tilisi tiedot pysyvät näkyvillä sivun oikeassa yläreunassa.
  8. Kysy tarvittaessa lisää: tuki@extralehdet.com

Tilin muutos kirjoittajan tiliksi ja kirjoituksien luonne

Julkaistaksesi omia kirjoituksiasi sinun on muutettava käyttäjätilisi kirjoittajan tiliksi. Käyttäjätili on avattava omalla todellisella nimellä. Tilitietoihin on täytettävä perustiedot kirjoittajasta ja lisättävä tiliin kasvokuva, jotta tilin avaaja voidaan tunnistaa. Nimimerkkitilejä ei avata. Tilimuutoksen jälkeen tilinkäyttäjä voi julkaista kirjoituksiaan “Näin Se Menee” -osastolla. Ohjeet tilimuutokseen saat luettua avattuasi käyttäjätilin ja kirjauduttuasi sivustolle.

Kaikki kirjoitukset kulkevat teknisten seikkojen vuoksi toistaiseksi ylläpidon kautta. Mainostekstejä, saman tekstin “spämmäämistä” tai asian toistamista, sekä loukkaavaa tai lain vastaista sisältöä ei tietenkään kukaan kirjoita, eikä oleta että niitä julkaistaisiin.

On suositeltavaa käsitellä asioita uudesta näkökulmasta tai kokonaan uusia asioita, joita ei ole ollut aiemmin julkisuudessa. Lukijoita kiinnostavat tiedot ja näkemykset tai tapahtumat, joita ei ole aiemmin julkaistu tai joihin esitetään poikkeava näkökanta. Julkaistavan tekstin pituus kannattaa sovittaa kirjoituksen sanomaan. Pitkä kirjoitus vaatii kirjoittajalta aiheeseen perehtymistä ja sujuvaa kirjoituksen kulkua.

Kirjoituksen teko ja lähetys

Kirjoituksen saa tehtyä ja lähetettynä ollessaan kirjautuneena Extralehtien sivustolle. Sen voi myös tallentaa keskeneräisena omalle tililleen. Toistaiseksi kirjoitukset menevät teknisten seikkojen vuoksi ylläpidon kautta. Ylläpito julkaisee kirjoituksen sellaisenaan samana päivänä kuin on saanut siitä tiedon. Järjestelmä ei salli kuvia, vaan julkaisee kirjoituksen sivuston tavanomaisessa asussa tekstinä.

Kirjoitetun tekstin on oltava suoraan sijoitettavissa sivulle, ja sen on oltava kirjoitettu selkeällä suomen kielellä. Tekstissä käytetään kappalejakoa sekä se otsikoidaan. Ylläpito ei kirjoita tekstejä uudelleen, joten niiden on oltava lukukelpoisia rakenteeltaan. Kirjoituksia voidaan muokata teknisten seikkojen vuoksi tai luettavuuden parantamiseksi.

Vastuu

Näin Se Menee – osasto ei ole toimituksellista sisältöä. Extralehdet toimii sivuston ylläpitäjänä, eikä vastaa miltään osin kirjoittajien lähettämien artikkelien lähteistä, sisällöstä, eikä niiden totuudenmukaisuuksista ja väitteiden oikeellisuudesta. Kirjoittajan kannattaa lukea alla olevat tiedot sananvapaudesta.

Sananvapaus ja lait

Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Sananvapauteen kuuluu myös oikeus olla uutisoimatta asioista, joilla ei ole riittävää merkitystä.

Toimituksen johdon tekemät päätökset julkaista tai olla julkaisematta eivät rajoita toimittajien tai kansalaisten sananvapautta ilmaista mielipiteitään omissa julkaisuissaan. Tiedotusvälineissä olevasta sisällöstä päättää vastaava toimittaja.

Euroopan unionin perusoikeuskirjan 11 artikla määrittelee sananvapauden seuraavasti:
1. Jokaisella on oikeus sananvapauteen. Tämä oikeus sisältää mielipiteenvapauden sekä vapauden vastaanottaa ja levittää tietoja tai ajatuksia viranomaisten siihen puuttumatta ja alueellisista rajoista riippumatta. 2. Tiedotusvälineiden vapautta ja moniarvoisuutta kunnioitetaan.

Suomen perustuslaissa sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä.

Lait määrittelevät rajat

Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Ihmisten käyttäytymistä määrittelevät Suomen perustuslain lisäksi mm. rikoslaki, sananvapauslaki, julkisuuslaki, oikeudenkäynnin julkisuuslainsäädäntö ja tekijänoikeuslaki. Yleisenä lähtökohtana on perusoikeusmyönteinen tulkinta, joka tarkoittaa lain tulkintaa perusoikeuksia parhaiten toteutettavalla tavalla.