Kasvomaski ei suojaa tartunnalta

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu. Osa tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, jonka vuoksi maskien käyttöä suositellaan lähikontakteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdotti suositukseksi kasvomaskien käyttöä, jota hallitus puoltaa. THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Kyseessä on suositus eli jokainen päättää itse käyttääkö maskia vai ei. Yhtä oikein on olla käyttämättä kuin käyttää, se on oma valinta. Mikäli haluaa käyttää maskia, niin kannattaa miettiä mikä on oikeanlainen maski omaan käyttötarkoitukseen ja mitä vaatimuksia se täyttää.

Erilaisilla suojaimilla ja maskeilla on erilainen käyttötarkoitus. Tavallisen maskin, joka ei ole hengityssuojain, tarkoitus on ehkäistä pärskeiden leviämistä, eikä se suojaa käyttäjäänsä. Kankaiset kasvomaskit vähentävät pärskeiden leviämistä ympäristöön ja voivat suojata muita virustartunnalta, jos oireettomalla käyttäjällä on tietämättään virustartunta.

Jos yrittää suojata itseään virukselta, niin siihen käyttötarkoitukseen soveltuu hengityksensuojain. Hengityksensuojain on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä ja sen laatuvaatimukset ovat huomattavasti tiukemmat kuin maskien. Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä, ja ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle.

Maskeissa ei saa olla CE-merkintää. Sen sijaan hengityksensuojaimissa pitää olla CE-merkintä. Maskin mukana pitää olla käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeista pitää käydä ilmi tuotteen turvallinen käyttö, huolto ja hävitys. Pestäville maskeille on oltava myös pesuohjeet. Maskien materiaaleille tai rakenteelle ei ole yksityiskohtaisia teknisiä vaatimuksia. Hyvä maski asettuu hyvin kasvoille ja peittää nenän ja suun. Sen voi pukea ja riisua helposti ja turvallisesti, eikä sen läpi hengittäminen ole liian raskasta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo kansanmaskien ja kuluttajille myytävien hengityksensuojainten turvallisuutta Suomessa, mutta ei testaa markkinoilla olevia tuotteita etukäteen.

Paras keino on käsi- ja yskimishygienia sekä lähikontaktien vähentäminen

Omaa ja läheisten tartuntariskiä voi alentaa ensisijaisesti huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

  • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
  • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

Lähikontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

  • Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
  • Älä kättele.
  • Tee etätöitä, jos mahdollista.

Itse tehty maski ei suojaa virukselta

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Taina
Taina
3 years ago

Ei ole mulla maskia, eikä tule olemaan. Se sopii vain Hesalaisille, mitkä asuvat koloissaan kylki kyljessä

Sosialistitsekoilee
Sosialistitsekoilee
2 years ago

Suomalainen älykön mielestä kannattaa pitää maskia, ettei 12 tuhannen kilometrin päässä havaittu omikron- virus lennä hämmästyksestä avoinna olevaan suuhun.

2
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x