Uutisotsikot

Nettiapteekki ei ole aina laillinen vaihtoehto

Tullin haaviin jää jatkuvasti laittomasti tilattuja lääkkeitä. Usein lääkkeitä on tilattu nettiapteekeista, joita on luultu suomalaisiksi. Tilaamisen laittomuus tulee usealle täytenä yllätyksenä. Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kiellettyä.

Valtaosa asiakkaista ihmettelee, miksi Tulli ottaa tilatut lääkkeet haltuunsa. Heille tulee yllätyksenä, että nettiapteekki ei ollutkaan suomalainen ja että lääkkeiden tilaaminen oli kiellettyä. Asiakkaan yhteydenotossa käy ilmi, että hän on luullut nettiapteekkia kotimaiseksi, koska nettisivut ovat olleet suomeksi ja verkkokaupan nimikin viittaa kotimaisen toimijaan. Tulli joutuu toteamaan karun faktan, verkkokauppa ei ole suomalainen tai ylipäätään laillinen toimija, ja lääkkeiden tilaaminen on ollut laitonta.

Lääkkeiden tilausmäärät ovat kasvaneet – erektiolääkkeet suosiossa

Lääkkeiden haltuunotot ovat lisääntyneet huimasti. Viime vuonna lääkkeitä otettiin haltuun yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Suomalaiset tilaavat nyt myös muun muassa erektiolääkkeitä, mielialalääkkeitä, antibiootteja ja hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä. Lisäksi loishäätölääkkeiden tilaaminen on uusi ilmiö.

Erityisesti erektiolääkkeitä tilataan paljon. Viime vuonna erektiolääkkeiden osuus oli yli 30 prosenttia kaikista Tullin haltuunottamista lääkkeistä. Vuonna 2020 osuus oli peräti yli 40 prosenttia.

Erektiolääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Jos nettiapteekki mainostaa, että erektiolääkettä, tai mitä tahansa muuta reseptilääkettä, saa ilman reseptiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Ilman reseptiä saatavan reseptilääkkeen turvallisuutta ei kukaan voi taata.

Mistä laillisen nettiapteekin tunnistaa?

Laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot. Laillinen nettiapteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptin reseptilääkkeitä ostettaessa. Kukin maa vastaa omassa maassaan sijaitsevien nettiapteekkien valvonnasta. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvoo laillisia suomalaisia verkkoapteekkeja ja ylläpitää niistä julkista luetteloa.

Euroopan talousalueelta lääkkeitä voi vastaanottaa postitse tietyin edellytyksin. Laillisesta nettiapteekista lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Tuontihetkellä reseptilääkkeisiin on oltava asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus.

Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, joudutaan valmisteet haltuunottamaan. Asiakas menettää silloin tilaamansa lääkkeet ja rahansa.

Katso myös

Suomi on kirurgian ”Villi Pohjola”

Suomen Plastiikkakirurgiyhdistys on vuosien ajan ilmaissut huolensa esteettisen kirurgian ja esteettisten pistoshoitojen potilasturvallisuudesta  ja palveluiden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x