Pakasta ruoka pienissä erissä

Syksyllä pakastetaan paljon. On hyvä huomioida pakastukseen ja pakastimen käyttöön liittyviä seikkoja, kun metsien ja puutarhojen aarteita säilötään talven varalle tai otetaan säilöstä.

Pakasta pieniä määriä kerralla. Liian suuren määrän pakastaminen yhdellä kertaa voi olla haitaksi. Monet tunkevat pakkaseen kerralla kaiken pakastettavan, vaikka ensin tulisi tarkistaa kuinka paljon pakastin pystyy kerralla jäähdyttämään. Pakastimen tehosta riippuen se pystyy jäähdyttämään kerralla neljästä kilosta ylöspäin. Jos tavaraa ahdetaan pakastimeen enemmän, niin pakastimen lämpötila nousee ja siellä olevat pakasteet voivat jopa puolittain sulaa.

Kytke pikapakastus päälle ajoissa

Kaikissa nykyaikaisissa pakastamissa on pikapakastusominaisuus. Pikapakastus pitäisi kytkeä päälle noin vuorokautta ennen suurien määrien pakastamista, jotta pakastin ehtii kylmentyä vaadittuun lämpötilaan. Useimmat eivät tätä muista, vaan pikapakastus kytketään vasta silloin, kun uutta tavaraa pistetään jo pakkaseen. Pikapakastaminen kannattaa erityisesti siksi, että mitä nopeammin tuote pakastuu, sitä paremmin tuotteen koostumus ja esimerkiksi vitamiinit säilyvät.

Älä pakasta ”ilmaa”

Isot ja ilmavat rasiat tai pussit vievät turhaa tilaa ja tekevät jäähileitä. Nyrkkisääntö pakastamisessa on se, että mitä pienempään rasiaan tai pussiin pakastettavat laitetaan, sitä parempi, sillä ne pakastuvat nopeammin. Varsinkin pussittaessa pakastettavia tulisi poistaa ilma pussista. Ilma sisältää kosteutta, joka muuttuu pakkasessa jäähileeksi. Jäähile taas heikentää esimerkiksi marjojen makua. Ilmat kannattaa painella pakastuspusseista pois. Pienen osan marjoista voi pakastaa yksittäin ja laittaa rasiaan vasta, kun ne ovat jäässä. Näin pakastetut marjat on helppo käyttää esimerkiksi kakun koristamiseen. Monessa pakastimessa on jo valmiiksi olemassa tähän soveltuva lokero (esim. kylmäkalleja varten) tai yksittäispakastettavat marjat voi asettaa pakastimeen mahtuvalle tarjottimelle tai leikkuulaudalle.

Vanha pakastin voi olla energiasyöppö

Pakastin on aina päällä, joten vanha, tehoton tai huonosti toimiva pakastin voi olla kodin suurimpia energiasyöppöjä. Pakastimien laskennalliset vuosikulutukset ovat laskeneet viimeisten 5–10 vuoden aikana esimerkiksi jääkaappipakastimissa parhaimmillaan 250 kilowattituntia, mikä voi tarkoittaa vuodessa lähes 40 euron säästöä sähkölaskussa.

Tarkkaile erityisesti jään muodostumista. Jos johonkin kohtaan pakastimeen muodostuu selkeästi enemmän jäätä, niin luultavasti tiiviste vuotaa siinä kohdassa. Jos pakastin on muuten kunnossa ja palvelee pakastajan tarpeita, kannattaa vaihtaa pelkkä tiiviste. Tiiviste ei maksa paljon ja useimmissa malleissa sen pystyy vaihtamaan helposti itse.

Isot ja ilmavat rasiat tai pussit vievät turhaa tilaa ja tekevät jäähileitä.

Katso myös

Pörssisähkön hinta perjantaina 5. tammikuuta jopa 20-kertainen

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 poikkeuksellisen korkealle. Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x