Harkitse hevosen hankkimista huolella

Hevosia on tarjolla enemmän kuin niille on asiansa osaavia ostajia. Hevosen saa muutamalla sadalla eurolla tai jopa ilmaiseksi, joten sen hankintaa ei aina harkita riittävästi. Hevosenpidon aiheuttamat kulut voivat tulla yllätyksenä ja johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, jolloin hevosen kohtalona on joutua uudelle omistajalle useita kertoja elämänsä aikana.

Vuokratallit maksavat jopa useita satoja euroja kuussa ja myös kodin yhteyteen rakennetussa tallissa elävän hevosen ylläpito tulee kalliiksi. Kukkarolle liian raskaaksi käyvä hevonen jää helposti hoitamatta tai se on myytävä pois.

Eläinsuojeluneuvojat törmäävät usein laiminlyötyihin hevosiin. Hevosilla ei välttämättä ole kunnon säänsuojaa eikä niitä hoideta kunnolla, vaan niitä jätetään selviämään yksin ulkotarhaan. Ongelma pahenee syksyn myötä, kun laidunkausi on ohi.

Eläinsuojeluneuvojat saavat erityisesti syksyisin paljon viestejä oman pihan tallin hiljaisista piilokärsijöistä, kun hevosen kanssa ei pärjätä eikä sitä jakseta hoitaa. Laiminlyödyt ja yksin pidettävät hevoset eivät saa riittävästi liikuntaa ja tekemistä, eivätkä niiden tarhat ja laitumet täytä eläinsuojelulain määräyksiä. Hevonen on laumaeläin eli sitä ei tule pitää yksin.

Hevosenpito aiheuttaa vaivaa ja kustannuksia, joihin kaikki omistajat eivät osaa varautua. Ennen hevosen hankkimista kannattaa selvittää perusteellisesti, mitä hevosen pito vaatii.

Halvan ostohinnan lisäksi hevosten kiertoon laittamista lisää se, että niiden lopettamista pidetään vaikeana. Monet teurastamot eivät ota ollenkaan hevosia vastaan. Eläinlääkärin lopettama hevonen pitää toimittaa hävitettäväksi, mikä on monen hevosenomistajan mielestä liian kallista.

Jokainen hevonen tarvitsee asianmukaiset tilat, tilavan ulkotarhan tai laitumen, laadukasta heinää ja rehua sekä kengittäjän palveluita. Eläinlääkärin tilaaminen kotikäynnille maksaa paljon, samoin jopa 650-kiloisen eläimen lääkitseminen ja kuljettaminen. Hevosenomistajan kannattaa varautua siihen, että hevonen aiheuttaa omistajalleen vähintään usean sadan euron kulut joka kuukausi.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x