Jonnet ei tajuu – Some korvasi Esson baarit

Some on korvannut Esson baarien nurkka- ja ikkunapöydät, sekä vessan koppien seinät. Aikoinaan samaa mieltä olevat kokoontuivat yhteisen pöydän ääreen Essolla, Kesoililla, Finnoililla ja lopulta AaBeeCeellä. Nyt somessa.

Somen nurkkapöydissä on mukava ylistää omia ja kavereiden kuvitelmia, toisiaan kehuen, kenenkään rikkomatta hienoa tunnelmaa. Eri mieltä olevat poistetaan ”blokkaamalla”. Esson baarien meno jatkuu somepöydissä, jotka ovat mukana puhelimissa ja padeissä.

Toimittajat istuskelevat Twitterin ikkunapöydissä seuraamassa julkkiksien ja poliitikkojen tekemisiä, saadakseen tehtyä jutun. Julkkikset ja poliitikot ovat toisessa reunassa saadakseen toimittajat tekemään juttuja. Molemmat spämmäävät taukoamatta omia mielipiteitään ja kuviaan somealustoille, joita katsovat ja lukevat toimittajat, julkkikset sekä poliitikot. Kun päästää asioissa eteenpäin, niin toimittaja julkaisee jutun somessa poliitikosta, jonka poliitikko lukee. Palkkioksi molemmat antavat toisilleen sydänmerkkejä eli tykkäyksiä.

Sekalaisissa aulapöydissä notkuu erilaisia ammatti- ja edunvalvontaryhmiä. He hortoilevat pöydistä toisiin, etsien avustuksien myöntäjää tai ilmaista julkaisutilaa. Pyöriminen jatkuu vuodesta toiseen, eikä kukaan huomaa olevansa mitättömien asioiden ympärillä pyörivä fanaatikko.

Baarissa on myös aina hiljainen kuuntelijoiden joukko. He istuvat syrjäisissä pöydissä tarkkaan kuunnellen. Muutama rohkenee anonyymisti kirjoittaa vessan seinälle 280 merkkiä, jos kukaan ei näe. Tai ainakin uskaltaa kertoa yksityisviestillä kavereilleen, että meinasi kirjoittaa.

Sosiaalinen media on muuttanut julkaistavien viestien, tekstien ja artikkelien määrää ja varsinkin niiden laatua. Harrastelijoiden kirjoitukset täyttävät sivustot ja useat kirjoittajat luulevat olevansa toimittajia ja toimittajat kuvittelevat olevansa blokisteja, sotkien omia mielipiteitään artikkeleihin. Todellisuudessa suurin osa kirjoituksista on luokatonta jätettä ja määrä on korvannut laadun.

Wannabe -somejulkkiksen päivärytmi harhaisine kuvitelmineen

Hillitön materiaalin syöttäminen kaikille somealustoille on somejulkkiksen elämän tarkoitus. Mitä enemmän saa julkaistua oman ja muiden takapuolen kuvia ja oman somekuplan somegurun avauksia myötäileviä loukkaantumisia ja pöyristymisiä, niin sitä ylemmäksi pääsee somehierarkiassa. Tärkeintä on tyhjä ja sisällötön massapostitus höystettynä perseen kuvilla. Instassa toimii parhaiten sekava selostus juopumisesta eri tavoin eri paikoissa, ja tietenkin perseen kuvia – paljon. Se on Instan idea.

Osa wannabe somejulkkiksista haluaa myös pitää blogia. He kuvittelevat tai ainakin heidän alkoholistikaverinsa kuvittelet sen oleva valtavaa yhteiskunnallista vaikuttamista. Vain yksi asia unohtuu. Todellisuudessa kukaan ei lue heidän tyhjänpäiväisiä sepustuksiaan. Äiti ja ystävät kertovat lukeneensa, mutta hekään eivät todellisuudessa ole lukeneet. Säälivät vain somettajaa ja ovat hieman huolissaan, puhuen hiljaa terveydenhuollon tarjoamista palvelumahdollisuuksista.

Ikävä totuus

Harhaiset kuvitelmat kävijämääristä muuttuvat ikävästi todeksi, jos laittaa kävijäseurannan sivulle tai yrittää ansaita elantonsa julkaisutoiminnalla. Kyseessä ei ole tekninen vika, vaan ketään ei vaan kiinnosta. Kukaan ei ole kiinnostunut kenenkään mielipiteistä, mikäli sillä ei ole vaikutusta omiin tuloihin tai asemaan. Somen kiinnostuu perustuu vain siihen, että voi lukea omia ulostulojaan ja olla siitä onnellinen, sekä nauraa muiden selluliitille ja typerille kirjoituksille.

Kaikkien somettajien näkyvyydestäsi päättävät somealustojen algoritmit, jotka toimivat mainostajien tahdon mukaan. Ne päättävät poistetaanko kirjoituksesi ja suljetaanko tilisi, jos olet kirjoittanut tietokoneen mielestä jotain ikävää tuotemerkkeihin sopimatonta. Sanasi voi olla algoritmin mukaan mainoksien maksajia häiritsevää. Silloin se poistetaan. Somettajien tehtävä on tuottaa sellaista sisältöä somealustojen omistajille, jotka auttavat mainostulojen saamisessa.

Selvää on myös, että sometilien seuraajien määrä ei ole lukijoiden määrä. Seuraajia voi olla tuhansittain, mutta todellisuudessa tekstejä ei lueta. Kone latelee luvut ohjelmoinnin mukaan ja kävijämääriä ei tiedä kukaan. Yksikään yhtiö ei ilmoita todellisia kävijämääriä.

Kannattaa mennä takaisin ABC:lle. Siellä saa oikeita kokemuksia, kuten maailman pahimmalta maistuvaa kahvia.

Katso myös

Suomalaisessa yhteiskunnassa verovarojen varastaminen on sallittua

Hyvä esimerkki hyväksytystä verovarojen varastamisesta on useat julkisen sektorin virastot ja niiden henkilökunta. Virastojen valetyöpaikoissa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Jonne tietenkin
Jonne tietenkin
3 years ago

Hyvin näyt sinäkin siirtyneen Esson baareista tähän päivään Eihän sellaisia ole ollut sataan vuoteen

2
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x