Sairaanhoitopiireille korona-avustusta 200 milj.

Neljännessä lisätalousarviossa sairaanhoitopiireille myönnettiin 200 miljoonaa euroa avustusta koronaepidemiasta aiheutuneiden kustannusten ja alijäämän kompensoimiseksi. Avustus myönnettiin kaikille sairaanhoitopiirin kuntayhtymille, joita on kaksikymmentä.

Avustusta myönnettiin keskimäärin 36 euroa asukasta kohden. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) sai sekä euromääräisesti että asukasta kohden suurimman summan – 71 miljoonaa euroa eli 42 euroa per asukas. Asukasta kohden pienin summa, 30 euroa, myönnettiin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille.

Myönnetty avustus on yleisavustus koronaepidemiasta 16.3.2020 jälkeen sairaanhoitopiirille aiheutuneiden kustannusten ja alijäämän kompensoimiseksi. Sairaanhoitopiireille on aiheutunut koronaepidemian vuoksi kustannuksia muun muassa varautumisesta, torjunnasta, potilaiden hoidosta ja irtaimiston hankinnasta. Myös tuloissa on tapahtunut vähentymistä, kun toimintoja on jouduttu lykkäämään eikä palveluita ole tuotettu siten kuin normaaliolosuhteissa.

Avustuksesta 4/5 jaettiin sairaanhoitopiirin asukasmäärän ja 1/5 sairaanhoitopiirissä toteutuneiden koronatartunnan saaneiden potilaiden hoidosta 31.8.2020 mennessä aiheutuneiden tehohoitovuorokausien, vuodeosastohoitovuorokausien sekä sairaanhoitopiirissä koronavirustartunnan toteamiseksi tehtyjen testien määrän perusteella. Hoitovuorokausien ja testimäärien avustusosuudet ovat tasasuuret.

Lisäksi avustuksen myöntämisen perusteena otettiin huomioon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille aiheutuneet kustannukset terveydenhuollon henkilökunnan lähettämisestä Ahvenanmaan maakuntaan koronaepidemian hoitamiseksi. Jakoperusteina käytetyt tiedot perustuvat sairaanhoitopiirien hakemuksissa ilmoittamiin tietoihin.

Sairaanhoitopiirien avustus on osa koronaepidemiaan liittyviä valtion kuntataloudelle kohdentamia tukitoimenpiteitä. Sairaanhoitopiirien tukemiseksi on käynnistetty myös toinen avustushaku, josta hallitus päätti vuoden 2020 seitsemännessä lisätalousarvioesityksessä. Tarkoitukseen on varattu toiset 200 miljoonaa euroa. Sen hakuaika päättyi 20.11.2020. Päätökset tehdään vielä kuluvan vuoden joulukuussa, jos eduskunta hyväksyy lisätalousarvioesityksen esitetyn mukaisesti.

Katso myös

Julkisen talouden meno- ja tulorakennetta on korjattava

Julkisen talouden vahvistamistarve seuraavalla kahdella hallituskaudella on merkittävä. Meno- ja rakennekartoitus sekä verokartoitus osoittavat, että …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x