Eläke on toimeentulotuki

Palkasta pidätettävä eläkemaksu on samanlainen lakisääteinen pidätys kuin verokin. Eläkkeellä olevien eläkkeitä maksavat joka kuukausi parhaillaan toiminnassa olevat yritykset ja pieneltä osin työssä olevat palkansaajat.

Typerää selitellä, että olisi jokin oikeus eläkkeisiin. Ei verojen maksukaan synnytä mitään yksittäisiä erityisoikeuksia maksettuihin veromääriin.

Eläke ja sen määrä on aina poliittinen päätös. Järkevää olisi nyt leikata eläkkeen nimellä maksettavien sosiaalitukien määrä maksimissaan 2000 euroon. Silloinkin se olisi huomattavasti muita toimeentulotukia isompi. Toisaalta se voisi myös olla tarveharkintainen tuki, joka myönnetään henkilöille, joiden tulot eivät riitä kattamaan välttämättömiä elinkustannuksia. Kaiken kaikkiaan ökyeläkkeiden maksu henkilöille, joille ei niille ole tarvetta on rahan heittämistä kankkulan kaivoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa sosiaaliturvaan liittyvästä lainsäädännöstä

Pääosan eli noin 44 prosenttia julkisyhteisöjen menoista vie sosiaaliturvan rahoitus. Sosiaaliturvaan kuuluvat esimerkiksi eläkkeet (ml. lakisääteiset työeläkkeet), kuntien järjestämät sosiaalipalvelut ja työmarkkinatuki. Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Yksi niistä on eläke. Suomen eläkejärjestelmä turvaa toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden ja perheenhuoltajan kuoleman varalta.

Koska ministeriön näkökanta perustuu laajaan asiantuntemukseen ja tietoon sosiaaliturvajärjestelmästä ja sen tarpeista, luokitusta on syytä tarkastella tämän viitekehyksen kautta ja ymmärtää, miten eläke on osa laajempaa sosiaaliturvajärjestelmää.

https://stm.fi/toimeentulo

Noora Salmela

Katso myös

Kuolema on prosessi

Kuolema on väistämätön osa elämää. Se herättää monia kysymyksiä ja tunteita. Kuolemisen ymmärtäminen prosessina auttaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
reidar
reidar
1 month ago

Työeläkemaksuista kertyneet varat on korvamerkittyä rahaa. Ne eivät ole verotuloja eivätkä valtion varoja. Mainittuja rahoja ei voi käyttää kuin eläkkeiden maksamiseen. Perustuslakivaliokunnassakin on nähty, että työeläkkeet on perustuslain omaisuudensuojaan kuuluva asia.

Janita
Janita
1 month ago

Eläke on tosiaankin toimeentulotuki henkilöille, joiden työkyky on menetetty. Siihen ei poliitikot uskalla koskea, koska kyseessä on noin puolentoista miljoonan äänestäjän joukko.

2
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x