Eurooppa-neuvosto keskusteli Lähi-idän tilanteesta

EU-maiden johtajat keskustelivat Lähi-idän tilanteesta Eurooppa-neuvoston kokouksessa 26. lokakuuta Brysselissä. Eurooppa-neuvosto tuomitsi Hamasin iskut Israeliin ja vaati panttivankien välitöntä vapauttamista korostaen samalla siviilien suojelua ja humanitaarisen avun perillepääsyn tärkeyttä Gazassa. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Petteri Orpo.

Pääministeri Orpo oli tyytyväinen Lähi-idästä saavutettuun linjaukseen.

– On erittäin tärkeää, että Euroopan unioni pystyy yhtenäisyyteen Lähi-idässä. Saavutimme tasapainoisen lopputuloksen, jossa huomioidaan kansainvälisen oikeuden kunnioittaminen, pääministeri Orpo totesi.

EU on valmis tukemaan poliittista prosessia Lähi-idän konfliktin ratkaisemiseksi. Tavoitteena on myös järjestää pian kansainvälinen rauhankonferenssi.

– EU:n on ponnisteltava, jotta löydämme ratkaisun konfliktiin ja estämme sen leviämisen, pääministeri Orpo tähdensi.

Pääministeri Orpo nosti Eurooppa-neuvostossa esille merenalaisen kriittisen infrastruktuurin vaurioitumisen Suomenlahdella. Hän korosti kriisivarautumisen tärkeyttä koko EU:n alueella.

– Jatkuva kriisitilanne vaikuttaa olevan uusi normaali. Siksi meidän on yhdessä vahvistettava varautumistamme kriiseihin. Tapaus ei koske ainoastaan Suomea ja Viroa vaan koko EU:n kriittistä infrastruktuuria, pääministeri Orpo muistutti.

Pääministeri Orpo keskusteli Eurooppa-neuvoston yhteydessä Suomenlahden tapahtumista myös Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa. Maat jatkavat tiivistä yhteistyötään ja tiedonvaihtoa merenalaisen kriittisen infrastruktuurin vahinkojen osalta. Pääministeri Orpo puhui asiasta myös komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Eurooppa-neuvosto vaihtoi näkemyksiä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa etäyhteydellä. Varsinainen Ukraina-keskustelu käydään perjantaina. Pääministeri Orpon mukaan Ukrainalle on annettava horjumaton tuki. Orpo totesi, että Suomi kannattaa Ukrainalle kaavailtua lisärahoitusta.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Kingi
Kingi
8 months ago

Lässyn lää, mitään ei tapahdu kuitenkaan. Venäjä tekee mitä tahtoo.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x