Suojaa lapset – varjo on paras suoja UV-säteilyltä

Lapset tulee suojata liialta auringolta, mikäli he eivät voi olla varjossa. Paras tapa on tarjota lapsille varjopaikkoja, joissa auringon UV-säteilyä on noin puolet vähemmän kuin suorassa auringonpaisteessa. Olisikin tärkeää, että lapsille olisi ulkoilu- ja leikkialueilla tarjolla tarpeeksi varjopaikkoja. Usein aikuiset sanovat polttaneensa lapsena ihonsa auringossa.

Pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että päiväkotien ja koulujen, samoin kuin harraste- ja urheiluseurojen tulisi sisällyttää auringon vaikutuksista kertominen opetus- ja toimintasuunnitelmiinsa. Kun lapsilla ja heidän vanhemmillaan on tarpeeksi oikeaa tietoa auringon haitoista ja hyödyistä, he osaavat myös suojautua liialta paisteelta oikein.

Päiväkotien henkilökunta pitää UV-säteilyltä suojautumista tärkeänä ja lapset suojataan päiväkodeissa pääosin hyvin. Lapsia ohjataan leikkimään varjossa helteisimpinä päivinä ja vanhempia pyydetään tuomaan suojaavia vaatteita. Suositeltavaa olisi, että päiväkodeissa olisi aurinkovoidetta lapsia varten. Jos tämä ei ole mahdollista, pyydetään vanhempia tuomaan aurinkovoidetta kotoa.

Ongelmana on joissain päiväkodeissa se, että piha-alueilla ei ole riittävästi varjoa. Päiväkotien ulkoalueisiin pitäisi kiinnittää huomiota jo suunnitteluvaiheessa, jotta niihin saataisiin enemmän puustoa ja rakenteellisia varjopaikkoja.

UV-säteilymäärän ero varjossa ja suorassa auringonpaisteessa

Varjossa vallitsevan UV-säteilyn määrä riippuu samoista tekijöistä kuin suoran auringon alla. Pilvisyydestä ja auringon korkeuskulmasta riippuen varjoon hakeutuminen vähentää UV-säteilyaltistusta jopa 50 prosenttia.

Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksi ylittää arvon kolme. UV-indeksin arvo 3 ylittyy kauniina kesäpäivänä Etelä-Suomessa toukokuusta elokuuhun klo 10–17 välisenä aikana.  Vaatetus ja varjossa pysyminen on hyvä suoja UV-säteitä vastaan.

Pienten lasten iho ei suojaa UV-säteilyltä yhtä hyvin kuin aikuisten, sillä lapsen iho on ohut ja ihon omat suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet. Lisäksi mitä varhemmin elämässä iho on saanut liikaa aurinkoa, sitä pidempään syövällä on aikaa kehittyä. Siksi ihon palaminen lapsuudessa lisää riskiä sairastua ihosyöpään, erityisesti melanoomaan, aikuisiässä. Tämän takia lasten suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää. Lisäksi jos lapset oppivat hakeutumaan varjoon ja suojautumaan liialta paisteelta pienestä pitäen, he suuremmalla todennäköisyydellä suojautuvat paremmin auringolta läpi elämänsä.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x