Nopeusrajoitetut autot korvaamaan mopoautoja

Nopeusrajoitettujen henkilöautojen käyttö voitaisiin sallia alle 18-vuotiaille kuljettajille 1.1.2019 alkaen. Lakimuutoksen tavoitteena on parantaa nuorten kuljettajien turvallisuutta ja tarjota vaihtoehtoja liikkumiseen. Se tuo mukanaan etuja perheille niin turvallisuuden kuin taloudenkin näkökulmasta, Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan.

Ministeriö on Trafin kanssa selvittänyt nopeudeltaan rajoitettujen henkilöautojen käyttöönottoa. Tarkoituksena on muokata henkilöautot traktorin ajoneuvoluokkaan T1 (traktori). Lain valmistelun aikana määritellään yksityiskohtaisemmat rajoitukset, muun muassa maksiminopeus, sekä tarkemmat ajoneuvoja, nopeudenrajoittimia ja ajokorttiluokkaa koskevat vaatimukset.

”Uudistus on hyvin tervetullut ja parantaa selvästi alle 18-vuotiaiden turvallisuutta liikenteessä. Se lisää myös liikkumisen joustavuutta perheissä ja alentaa nuorten liikkumisen kustannuksia”, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio. Nopeusrajoitetut henkilöautot parantaisivat myös ajokortistaan jo luopuneiden senioreiden liikkumismahdollisuuksia ja elämänlaatua.

Turvallisuus edellä

Ministeriön avaus on erittäin tärkeä ja ajankohtainen liikenneturvallisuusteko. Mopoautojen kuljettajat ja matkustajat ovat suhteellisesti muuta liikennettä alttiimpia henkilövahingoille. Henkilöautojen korirakenteet ja turvallisuusvarusteet ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin mopoautoissa, jolloin pienemmistä kolareista selvitään ilman henkilövahinkoja. Onnettomuuksiin ei myöskään jouduta yhtä helposti, sillä henkilöautojen aktiiviseen turvallisuuteen vaikuttavat järjestelmät ovat yleistyneet. Onnettomuuksia merkittävästi vähentävä ajonvakautus (ESC) on ollut pakollisena Euroopassa myytävissä henkilöautoissa jo vuodesta 2012 alkaen. Lisäksi moni edullinen A- ja B-segmentin auto sisältää nykyisin esimerkiksi kaistavahdin ja automaattisen hätäjarrutustoiminnon.

Jälkiasenteinen sähköinen rajoitinlaite on rakennettu niin, että virran poistaminen estää autolla liikkumisen. Liittimien ja laitteen sinetöinti tekevät myös ohitusyritysten valvonnasta tieliikenteessä ja vuosikatsastuksissa helppoa. Mikäli nopeudenrajoitin on tehdasasenteinen, suojatun moottoriohjausyksikön ohittaminen kotikonstein on mahdotonta.

Edullinen vaihtoehto mopoautolle

Mopoauto ja A- tai B-segmentin henkilöauto vastaavat toisiaan 10 000–15 000 euron ostohinnallaan. Pieni henkilöauto säilyttää kuitenkin arvonsa mopoautoa paremmin. Sähköisen nopeudenrajoittimen asentaminen onnistuu lähes mihin tahansa sähköisellä kaasupolkimella varustettuun henkilöautoon. Pelkän laitteen hinta on noin 300 euroa ja asennustöineen hinnaksi tulee noin 400 euroa.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x