Yli puolet 80 vuotta täyttäneistä on saanut neljännen rokoteannoksen

Koronavirus levisi vuoden 2022 alkupuolella väestössä laajasti myös ikääntyneiden keskuudessa. Huomattavista tartuntamääristä huolimatta vähintään kolme rokotusannosta saaneiden kuolleisuus on pysytellyt selvästi muita alhaisemmalla tasolla. Yli puolet 80 vuotta täyttäneistä on saanut neljännen rokoteannoksen.

Keskiviikkona 18.5.2022 teho-osastoilla olevista koronapotilaista yli 40 prosenttia ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevista noin 50 prosenttia oli hoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronavirustaudin vuoksi.

Viikkojen 18–19 (2.–15.5.) aikana erikoissairaanhoitoon tuli noin 600 uutta koronapotilasta. Uusien koronapotilaiden määrä on laskenut huhtikuusta alkaen, jota ennen potilaita tuli hoitoon kahden viikon ajanjaksolla yli 800. Tehohoitoon tuli viikkojen 18–19 aikana 47 uutta potilasta, kun kahdella edeltävällä viikolla tehohoitoon päätyi 38 uutta potilasta, jolla todettiin koronatartunta.

Keskiviikkona 18.5. noin 40 prosenttia perusterveydenhuollon osastoilla hoidettavista 366 koronapotilaasta oli hoidossa ensisijaisesti muusta syystä.

Koko epidemian aikana menehtyneiden keski-ikä (mediaani) on 83 vuotta.

Arvioitu tehollinen tartuttavuusluku on 0,70–0,85 (90 prosentin todennäköisyysväli). Luku on pysynyt alle yhden huhtikuun alkupuolelta lähtien. Alle yhden arvio tehollisesta tartuttavuusluvusta kuvaa epidemian laskutrendiä. Eri ikäryhmissä epidemia voi kuitenkin edetä eri tahtiin.

Tällä (15.-16.5.2022) ja viime (8.-9.5.2022) viikolla kerättyjen jätevesinäytteiden perusteella koronaviruksen RNA:n kokonaismäärä Suomen jätevesissä on edelleen korkealla tasolla, mutta viiden viimeisen mittauskerran perusteella  trendi on valtakunnallisesti laskusuuntainen.

Suomessa 18 vuotta täyttäneistä yli 87 prosenttia on saanut vähintään kaksi koronarokoteannosta ja yli 64 prosenttia kolme rokoteannosta. 60 vuotta täyttäneistä yli 86 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta, ja 80 vuotta täyttäneistä 58 prosenttia on saanut neljännen rokoteannoksen. Yli 80 vuotiaiden 4. rokotteiden kattavuus on kasvanut kuukaudessa 40 prosentista 58 prosenttiin.

Rokotukset suojaavat vakavammilta tautimuodoilta edelleen hyvin. Kaikkien, joilta edelleen puuttuu rokotussarjasta annoksia tulisi täydentää rokotussuojaansa mahdollisimman pian. Neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Lisäksi neljänsiä annoksia suositellaan niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet.

Katso myös

Poliisi tutkii Turkin suurlähetystön sotkemista

Turkin suurlähetystön rakennukseen kohdistettiin ilkivaltaa keskiviikkona 25. lokakuuta noin kello 16.30. Poliisi tutkii tapausta alustavasti …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x