Ruokavirasto määräsi kaikki eläimet lopetettavaksi lintuinfluenssatartunnan saaneilta turkistarhoilta

Ruokavirasto määrää kaikki ketut ja supikoirat lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta. Kaikki minkit on määrätty tartuntatarhoilta lopetettavaksi jo aiemmin. Lopetusten peruste on ihmisten terveyden suojaaminen.

Turkistarhoilta eristetyille lintuinfluenssaviruksille on tehty sekvensointitutkimuksia, joissa selvitetään viruksen perimää ja siinä tapahtuvia muutoksia. Sekvenssianalyysi tukee viitteitä siitä, että virukset ovat levinneet tarhoilla myös turkiseläimistä toisiin, eivät ainoastaan linnuista turkiseläimiin. Pisaratartunnan lisäksi tartunta eläimestä eläimeen voi tapahtua kosketustartuntana eläimen eritteiden (erityisesti sylki), rehun tai saastuneiden kuivikkeiden ja hoitovälineiden välityksellä. Tartuntareittiä ei välttämättä pystytä jälkikäteen aukottomasti selvittämään.

Mitä pidempään virukset pääsevät kiertämään nisäkkäissä, sitä suurempi riski on muunnoksille, jotka voivat aiheuttaa tartuntoja myös ihmisille. Toistaiseksi huolestuttavia muunnoksia, jotka helpottavat viruksen siirtymistä nisäkkääseen, on todettu kuuden turkistarhan eläimistä eristettyjen virusten perimässä. Muunnoksia on löydetty niin minkeistä, ketuista kuin supikoirista. Tutkimukset turkistarhojen viruskannoista jatkuvat yhteistyössä EU:n lintuinfluenssan vertailulaboratorion kanssa.

Lintuinfluenssatartunnan saaneiden eläinten oireet voivat vaihdella vakavista hyvinkin lieviin, ja tartunta voi eläimillä olla myös oireeton. Tämän takia tarkastusten käynnistyminen on tärkeää myös turkistarhoilla, joilla oireisia eläimiä ei ole todettu. Lintuinfluenssatartunnan saaneilla turkistarhoilla tartunnasta vapautumisen osoittaminen riittävällä varmuudella vaatisi niin suuren näytemäärän ottamisen tarhalta, ettei sitä ole käytännössä mahdollista toteuttaa. Oireettomien eläinten piilevät tartunnat aiheuttaisivat työsuojelullisen riskin työntekijöille nahkomisen yhteydessä, ja tartuntariski ihmisiin jatkuisi myös nahkontakauden jälkeen.

Uudet Ruokaviraston lopetuspäätökset koskevat noin 115 000 eläintä, joista kettuja on 109 000 ja supikoiria 6 000. Tämän lisäksi Ruokavirasto on aiemmin määrännyt lopetettavaksi noin 135 000 eläintä, joista minkkejä on 50 000, kettuja 79 000 ja supikoiria 6 000. Lintuinfluenssatartunta on todettu toistaiseksi 26 pohjalaisella turkistarhalla. Näistä 11 tarhalta on tähän mennessä määrätty kaikki eläimet lopetettavaksi ja viideltä tarhalta osa eläimistä. Lisäksi 10 tarhalle ei ole vielä tehty lopetuspäätöksiä. Nyt kaikki näiden tarhojen jäljellä olevat eläimet määrätään lopetettavaksi.

Kettuja ja supikoiria koskevat lopetuspäätökset tehtiin aiemmin tapauskohtaisen arvioinnin perusteella. Arvioon vaikutti, se kuinka laajasti ja kuinka vahvoin oirein tartuntaa on tarhalla todettu.

Katso myös

Suuria määriä huumeita tuotu Suomeen

Liettualaisen järjestäytyneen rikollisuuden organisaation epäillään salakuljettaneen huumausaineita Suomeen marraskuusta 2023 tammikuuhun 2024 rekka-autojen lattialuukkuihin kätkettyinä. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x