Kyberturvallisuuskeskus vastaanottanut lukuisia ilmoituksia puhelinnumeroiden väärentämisistä

Numeroiden väärennyksistä ovat ilmoittaneet sekä kansalaiset että yritykset. Väärennetyistä numeroista on soitettu sekä huijaus- että häiriöpuheluita. Ilmiö on vanha, mutta ilmoitusten määrä on viime aikoina ollut nousussa.

Numeroiden väärentämiseen ja huijauspuheluihin puututaan jatkossa Traficomin uudistaman määräyksen kautta. Määräykset, joilla pyritään estämään väärennettyjen puhelinnumeroiden käyttö Suomessa, ovat kiinteän verkon numeroiden osalta astuneet voimaan 1.7.2022 ja matkapuhelinverkon osalta ne astuvat voimaan 2.10.2023.

Ilmio on yleisesti rikollisten käytössä

Soittajan puhelinnumeron (A-numero) väärentäminen on rikollisten yleisesti käyttämä tekniikka, jolla soittajan numero saadaan väärennettyä vastaamaan jo käytössä olevaa puhelinnumeroa. Motiivina numeron väärentämiseen on esimerkiksi se, että kotimaasta tulevat puhelut ovat ulkomaalaisia uskottavampia ja uhri suuremmalla todennäköisyydellä vastaa niihin. Soittaja voi esittää olevansa vaikka teknisestä tuesta ja väittää, että pitäisi ottaa etäyhteys vastaajan tietokoneelle. Tarkoituksena on päästä käsiksi tietokoneelta löytyviin henkilökohtaisiin tietoihin ja salasanoihin sekä käyttäjätunnuksiin.

Soittaja voi esiintyä myös pankin asiakaspalvelijana, jolloin tavoitteena on pankkitunnusten anastaminen tai suora pääsy verkkopankkiin. Suurin osa Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoitetuista puheluista on tehty englannin kielellä. Mikäli yhteydenotto tulee englannin kielellä suomalaisesta suuntanumerosta, kyseessä voi olla huijaus.

– Jos saat puhelun tuntemattomasta numerosta, voit kuunnella, mitä asiaa soittajalla on. Soittajan kiire asiansa suhteen sekä henkilötietojen tai pankkitunnusten kyseleminen voivat paljastaa puhelun vilpillisyyden ja tietojen luovuttamista kannattaa harkita hyvin tarkkaan, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen.

Takaisinsoitto voi tulla kalliiksi

Huijauspuheluita tulee myös ulkomaalaisista suuntanumeroista. Soittoyritykset ovat erittäin lyhyitä ja niitä voi tulla monta peräkkäin. Soittaja tavoittelee mahdollisimman paljon takaisinsoittoja. Takaisin soittaessa linjalta ei välttämättä kuulu mitään tai sieltä esitetään kysymyksiä, joiden tavoitteena on pidentää puhelua. Takaisinsoitoista rikollinen hyötyy saamalla osansa puheluliikenteen maksuista.

Katso myös

Kalasataman henkirikosta edelsi riita huumausaineiden maksamisesta

Poliisi sai varhain sunnuntaina aamulla 20. elokuuta ilmoituksen elottomasta henkilöstä ajoradalla Kalasatamassa. Miehessä oli ulkoisen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x