Uutisotsikot

Hyytyikö auto pakkasessa – Usein syynä on akku

Auton käynnistymisongelmat talvipakkasella useimmiten johtuvat akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla, jonka ei tarvitse olla kallis.

Auton akun lataustiheys riippuu ajotavoista. Mikäli ajaa vain lyhyitä matkoja, kannattaa akkua ylläpitoladata usein. Mikäli akun lataus tyhjenee saa nopean ja tehokkaan avun kannettavasta apukäynnistimestä. Myös käynnistyskaapelit voi olla hyvä hankkia

Myös veneen, moottoripyörän, lumilingon, ruohonleikkurin ja muiden koneiden akku tulee ladata aina välillä, varsinkin silloin, kun se on ollut ilman käyttöä. Akku pitäisi ladata ennen sen säilytykseen siirtämistä. Vaikka nykyaikaisten akkujen itsepurkautuminen on vähäistä, olisi akku hyvä ladata pidemmän säilytyksen aikana. Jos akun jännite on laskenut 12,4 volttiin tai sen alle, akku täytyy ladata.

Mikäli haluaa päästä vähemmällä voi hankkia elektronisen älylaturin, joka voi olla jatkuvasti päällä ja huolehtii ylläpitolatauksesta ilman valvontaa. Perinteisellä laturilla saa ladattua jo pitkällekin purkautuneen akun, kun taas älylaturi ei siihen pysty. Älylaturin latausta ei tarvitse valvoa. Perinteinen laturi tarvitsee valvontaa ja lataus on lopetettava ajoissa, jotta akku ei ylilataudu. Älylaturi sopii useamman akkutyypin; lyijy-, AGM- ja geeliakkujen lataamiseen. Perinteisellä laturilla ei voi ladata lainkaan geeliakkuja.

Akku pitäisi puhdistaa ennen sen varastoimista. Lika ja kosteus voivat johtaa pieniin virtavuotoihin, eli nk. ryömintävirtaan, joka lisää akun latauksen itsepurkautumista. Puhdas akku ja puhtaat akkunavat/-kengät ehkäisevät ryömintävirran syntymistä. Lisäksi navat voi rasvata akkunaparasvalla.

Akkuja ei saa säilyttää liian kylmässä paikassa, jotta ne eivät jäädy. Säilytyspaikka ei saa kuitenkaan olla liian kuumakaan. Mitä korkeampi lämpötila on, sitä nopeammin akun lataus purkautuu. Nyrkkisääntönä voi pitää, että itsepurkautuminen vähentyy puolella jokaista kymmentä viileämpää astetta kohden. Ihanteellinen säilytyslämpötila on lähellä nollaa ja paikan tulee lisäksi olla kuiva.

Katso myös

Öljylämmityksen vaihtamiseen voi saada avustusta

Öljylämmitteisten pientalojen omistajille on tarjolla avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen toiseen lämmitysmuotoon. Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, …