perjantai , lokakuu 11 2019
Uutisotsikot
Koti / Ajoneuvot & liikenne / Autosta tehty “kuntosali”

Autosta tehty “kuntosali”

Nissanin uusi GYM-painike laittaa kuljettajan hikoilemaan ratin takana, kytkemällä kaikki kuljettajaa avustavat järjestelmät pois päältä yhdellä napin painalluksella. Tarkoituksena on parantaa kuljettajien fyysistä kuntoa.

X-Trailissa ja Qashqaissa aluksi lanseerattava GYM-toiminto poistaa käytöstä teknisiä järjestelmiä ja kytkee päältä myös muun muassa ohjaustehostimen ja sähkötoimiset ikkunannostimet. Järjestelmä lisää myös kaasu-, jarru- ja kytkinpolkimien vastusta ja jäykistää vaihteensiirtoa, joten ajaminen vaatii huomattavasti enemmän fyysistä ponnistelua. Kuljettajan huhkiessa ratin takana auton järjestelmä rekisteröi poltetut kalorit ja seuraa treenin edistymistä uuden Gym And Go -sovelluksen kautta.

Eurooppalaisten autoilijoiden lihaskunto rapistunut

Idea järjestelmän kehittämiseen saatiin ruotsalaisen Luran yliopiston tutkimuksesta, joka osoitti eurooppalaisten autoilijoiden painon nousseen ja lihaskunnon rapistuneen liikenneruuhkissa vietetyn ajan lisääntymisen myötä. Tutkimus osoitti eurooppalaisten autoilijoiden kuuluvan maailman huonokuntoisimpiin.

“Suhtaudumme asiakkaiden terveyteen ja hyvinvointiin erittäin vakavasti. Kehitimme järjestelmän, joka auttaa pitämään heidät kunnossa. Myös itseohjautuvien autojen kehitys tuo lisämahdollisuuksia GYM-järjestelmälle. Tulevaisuudessa kuljettaja voi käyttää hallintalaitteita kuntosalilaitteiden tapaan auton huolehtiessa ohjauksesta. Ohjauspyörä toimii hauiskääntölaitteena ja erityisesti suunnitellut polkimet vahvistavat jalkoja”, kertoo asiakkaiden hyvinvoinnista vastaava johtaja tri P. Taka Nissanilta.

Työmatkalla voi polttaa keskimäärin 1415 kaloria viikossa

Järjestelmän kehitystyössä käännyttiin fitness-ammattilaisten puoleen. Suosittua Le Mensonge -kuntosalia Pariisissa pyörittävä personal trainer Raol Pofil kertoo: “Nissan pyysi minua kehittämään ohjelman, jonka avulla kuljettajat voisivat polttaa kaloreita ja pienentää rasvaprosenttia autosta poistumatta. Ohjelman ansiosta tavalliselta työmatkailijalta palaa keskimäärin 1415 ylimääräistä kaloria viikossa.”

Onnistuneen kokeilun rohkaisemana GYM-teknologia vietiin välittömästi tuotantoon. Ensimmäiset uutuusjärjestelmällä varustetut autot toimitettiin asiakkaille 1.4.2015. Nissan Technical Centre Europen (NTCE) insinöörit ovat integroineet GYM-järjestelmän saumattomasti neljään Nissan X-Trail -prototyyppiautoon. Ainoa näkyvä muutos on oviverhoiluun sijoiteut läpät, joiden alta löytyvät käsikäyttöiset ikkunaveivit.

Yhdeksässä kuukaudessa 22 kiloa

Espanjalainen Juan D’Aprilia (kuvassa) on yksi neljästä järjestelmää testanneesta Nissan-asiakkaasta. D’Aprilia on nyt 22 kiloa hoikempi ajettuaan yhdeksän kuukautta GYM-järjestelmällä varustetulla X-Traililla.

“Ajoin vain päivittäin töihin Barcelonaan ja takaisin”, hän kertoo. “Se kuitenkin mullisti elämäni – vyötäröni on kaventunut 20 senttiä ja hauikseni pullistelevat. Nyt minulla on myös tyttöystävä, mutta ehkä hän vain tykkää autostani.”

jälkeen
Ajojakson jälkeen
ennen
Ennen ajojaksoa

 

Katso myös

Hirvieläinten metsästyskausi alkaa – kolaririskit kasvavat

Hirvien metsästyskausi alkaa koko maassa lauantaina 12.10. Hirvestyskausi saa hirvet tavallista enemmän liikkeelle, mikä voi …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *