Innostetaan iäkkäät kuntoilemaan

Päivittäinen lihastenkäyttö on ikäihmiselle elinehto. Liikunta ei estä vanhenemista, mutta sen avulla säilytetään tai parannetaan lihaskuntoa, tasapainoa, liikkuvuutta ja unen laatua. Kestävyysliikunta vähentää myös riskiä muistitoimintojen heikkenemiseen ja muistisairauksiin sairastumiseen.

– Valitettavasti ohjauksen puute ja iäkkäiden omat asenteet estävät kuntoilulaitteiden käyttöä. Toivomme, että haastekampanjan tapahtumat kannustavat iäkkäitä jatkamaan kuntoilua liikuntapuistoissa tutussa ryhmässä tai yksin läpi kesän, toteaa ohjelmajohtaja Elina Karvinen Ikäinstituutista.

Iäkkäät kaipaavat ohjausta ja rohkaisua liikuntapuistojen voima- ja tasapainolaitteiden käyttöön. Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelma haastoi järjestöt, kunnat, vanhusneuvostot ja seurakunnat järjestämään vertaisohjaajien voimin kuntoilutapahtumia liikuntapuistoissa. Tavoitteena on lisätä iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelua kaikille avoimissa ja maksuttomissa liikuntapuistoissa. Kuntoilutapahtumia järjestetään touko-kesäkuussa reilut sata ympäri Suomea.

Lähes joka kunnassa arkireittien varrella sijaitsevat liikuntapuistot ja lähiliikuntapaikat ovat halpoja ja tehokkaita voima- ja tasapainoharjoittelupaikkoja sekä mielen virkistäjiä. Raittiissa ilmassa liikkuminen tarjoaa lukuisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Viherympäristö lievittää tehokkaasti stressiä ja virkistää mieltä. Ulkona verenpaine ja syke laskevat ja ryhmässä liikkuminen vahvistaa vuorovaikutusta ja tuottaa yhteisöllisyyttä.

– Yhdessä ulkoileminen ja kuntoilu ovat hyviä keinoja vahvistaa eläkkeelle jääneiden ja yksinäisten vanhusten toiminta- ja liikkumiskykyä sekä uusia ystävyyssuhteita, toteaa Karvinen.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x