Kuvituskuva.

Suomen suurin 22 000 paneelin aurinkovoimala toimii Nurmossa

Energiakärkihankkeessa on rakennettu aurinkosähköpuistokokonaisuus, toteutettu energian säästön ja kysynnän jouston mahdollistava tehdasverkko, sekä asennettu sähkövarasto tehtaiden yhteyteen Nurmossa.

Hankkeessa asennettiin Suomen suurin kaikkiaan 22 000 aurinkopaneelin aurinkovoimalakokonaisuus Nurmoon. Voimalat koostuvat 11 erikokoisesta maa-, seinä- ja kattoasenteisista aurinkovoimaloista. Aurinkopaneeleja on asennettu pinta-alaltaan noin kuusi hehtaaria, joka vastaa noin yhdeksän jalkapallokentän pinta-alaa. Aurinkovoimalat tuottavat noin viisi prosenttia Atrian käyttämästä sähköenergiasta vuositasolla.

Aurinkovoiman lisäksi investoitiin energiaa säästävää teknologiaa yhteensä 19 eri tuotantolaitoksen kohteeseen. Tuotantolaitosten sähköverkkoon, aurinkovoimalan rinnalle integroitiin sähkövarasto (teho 1,0 MW/kapasiteetti 1,0 MWh) parantamaan tehtaan sähkön laatua ja osallistumaan sähköjärjestelmän kysynnän ja tarjonnan vaihteluiden tasapainottamiseen.

Kokonaisinvestoinniltaan 6,5 m€:n hanke toteutettiin kotimaisen aurinkosähköyritys Solarigo Systems Oy:n ja Atria Suomi Oy:n perustaman Nurmon Aurinko Oy:n toimesta. Hanke on Työ- ja elinkeinoministeriön tukema energiakärkihanke. Nurmon Aurinko on toiminut investoijana ja toimittaa pitkäaikaisella palvelusopimuksella aurinkosähköä ja -palveluja Atrialle. Nurmon Aurinko vastaa myös laitteiden huollosta ja ylläpidosta. Hanke ja sen palvelukonsepti on Suomessa ensimmäinen tämän kokoluokan uusiutuvaa energiaa lisäävä ja energiantehokkuutta parantava hanke teollisessa ympäristössä.

– Hanke on ollut meille ainutlaatuinen jo merkittävän kokonsa puolesta ja toimii erinomaisena demonstraatiohankkeena uusiutuvan energian lisäämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa teollisessa ympäristössä, kertoo Tapani Potka, Atrian tilaus-toimitusketjun johtaja.

– Atrian ja työ- ja elinkeinoministeriön ennakkoluuloton suhtautuminen mahdollisti hankkeen toteuttamisen uudenlaisella palvelumallilla, jonka kautta teollisen mittakaavan aurinkoenergian tuotantoa on lisätty merkittävästi Suomessa. Hankkeen suunnittelu ja rakentaminen on työllistänyt kymmeniä suomalaisia, lisäten osaamistamme monialaisesti niin teollisen mittakaavan aurinkovoimaloiden kuin suurten sähkövarastojen toteuttamisessa, toteaa Antti Koskelainen, hankeyhtiö Nurmon Auringon toimitusjohtaja.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x