Diabetesta voi sairastaa tietämättään

Ikääntyneistä diabeetikoista suurin osa sairastaa tyypin 2 diabetesta, joka on hitaasti kehittyvä sairaus. Koska sairaus voi olla pitkään oireeton, havaitaan se usein vasta muiden sairaalahoitoa vaativien tilojen yhteydessä. Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta.

Diagnosointi on tärkeää, koska elintapahoidolla ja tarvittaessa sitä täydentävällä lääkehoidolla voidaan sairastuneen elämänlaatua merkittävästi parantaa. Uusia diagnooseja tulee vuosittain noin 25 000. Niistä yli 65-vuotiaiden osuus on lähes puolet. Lisäksi Suomessa arvioidaan olevan noin 100 000 diagnosoimatonta tyypin 2 diabeetikkoa. Yleisimmät diabeteksen muodot ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes, joista tyyppiä 2 sairastaa noin 85 prosenttia diabeetikoista.

Diabetes on sairaus, jossa verensokeri on pitkäaikaisesti kohonnut johtuen haiman puutteellisesta insuliinintuotannosta. Tyypillisiä korkean verensokerin oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys.

Ikääntyneillä oireet voivat kuitenkin olla epätyypillisiä ja esimerkiksi janon tunne voi puuttua kokonaan. Ikäihmisen oireet voivat näkyä esimerkiksi ruokahaluttomuutena, häiriintyneenä uni-valve-rytminä tai jopa kaatumisina ja murtumina. Nämä oireet sekoittuvat helposti muiden sairauksien oireisiin tai hoitojen sivuvaikutuksiin.

Ikääntyneillä potilailla diabetes havaitaan usein vasta, kun he ovat joutuneet sairaalaan hoidettavaksi esimerkiksi sydäninfarktin tai aivohalvauksen vuoksi.

Diabetes lisää myös ikäihmisen riskiä sairastua vanhuusiän muistisairauksiin ja se näyttää olevan Alzheimerin taudin itsenäinen riskitekijä. Diabeteksen diagnosointi on tärkeää, koska esimerkiksi glukoositasapainoa korjaamalla saatetaan kognitiivisia toimintoja parantaa. Hoidon avulla pystytään ehkäisemään ja hidastamaan myös sydän- ja verisuonisairauksia sekä muun muassa silmänpohjien ja munuaisten sairauksia.

Tyypin 2 diabeteksessa hoidon perustana on aina elintapahoito, johon sisältyy terveellinen ruokavalio ja liikunta. Hoitoa täydennetään tarvittaessa lääkityksellä ja insuliinilla. Diabetesta sairastava ikääntynyt tarvitsee usein tukea toimintakykynsä ylläpitämiseen ja ravitsemukseen. Säännöllinen ateriarytmi, kasvikset ja kuitu, pehmeät rasvat ja suolan vähentäminen tukevat terveyttä ja pienentävät myös muistisairauksien riskiä.

Diabetesdiagnoosin saanut ikäihminen voi saada muun muassa eläkettä saavan hoitotukea ja omaishoidon tukea. Hyvällä hoidolla ehkäistään myös lisäsairauksien puhkeamista. Sairautta epäiltäessä on suositeltavaa hakeutua tutkimuksiin.

Katso myös

Hellerajojen rikkoutuessa kannattaa huolehtia nestetasapainosta

Kesä on myös kuntoilun kulta-aikaa. Hellerajojen paukkuessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota nesteytykseen. Kuumallakin säällä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x