Koronavilkun tarkoitus on estää viruksen leviämistä

Tartuntaketjujen katkaisua helpottavan Koronavilkku-älypuhelinsovelluksen voi ladata maksutta puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista. Sovellus on nyt julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä versiona, englanninkielinen julkaistaan myöhemmin syksyn aikana.

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus. Sovelluksen on toteuttanut ohjelmistoyhtiö Solita. Kehittämistyöhön osallistuivat STM, THL, Kela ja SoteDigi Oy.

Sen avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

– Koronavilkku-mobiilisovellus on osa hallituksen testaa-jäljitä-eristä-hoida -strategiaa. Altistuneiden tavoittaminen ja hoitoonohjaus tehostuu sovelluksen avulla. Näin myös tartuntaketjuja voidaan katkaista tehokkaammin, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi käyttää sitä.

Miten tietoturva on varmistettu ja mitä tietoja minusta kerätään?

Laissa määritellään tarkkaan, miten sovelluksen pitää toimia tietoturvan ja tietosuojan näkökulmasta. Se ei esimerkiksi kerää mitään arkaluonteisia henkilötietoja edes taustajärjestelmiin. Toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin pseudonyymisiin tunnisteisiin, joista sovelluksen käyttäjiä ei voida suoraan tunnistaa. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tunnistaa, kuka on tartunnastaan ilmoittanut henkilö.

Koronavilkku-sovelluksen lähdekoodi on julkaistu GitHub-verkkopalvelussa, joka on maailman suurin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja tarjoava verkkopalvelu. Tämä mahdollistaa järjestelmän toiminnan ja turvallisuuden riippumattoman arvioinnin sekä lähdekoodin hyödyntämisen.

– Avoin lähdekoodi (open source) on nykyaikainen tapa kehittää ja jaella ohjelmistoja. Kun ohjelmiston koodi jaetaan kaikkien nähtäväksi, voidaan mahdolliset ohjelmistovirheet löytää ja korjata nopeasti, sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Koronavilkku Githubissa
Lisenssi: EUPL-1.2 (European Union Public Licence)
Lähdekoodi:
Android-sovellus
iOS-sovellus
Taustajärjestelmä

Katso myös

Pörssisähkön hinta perjantaina 5. tammikuuta jopa 20-kertainen

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 poikkeuksellisen korkealle. Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x