Autokannan vanheneminen on riski päästöjen vähentämiselle

Liikenteen hiilidioksidipäästöjen arvioidaan liikenne- ja viestintäministeriön ennusteessa alenevan 37 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, kun vertailuvuotena on vuosi 2005. Nykytilanteeseen nähden päästöjen ennakoidaan vähenevän noin 3,2 miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnilla vuoteen 2030 mennessä.

Ennuste sisältää kehitysaskeleet, joiden arvioidaan toteutuvan jo nykyisin ohjaustoimin. Näitä ovat muun muassa biopolttoaineiden osuuden kasvu sekä uusien aiempaa vähäpäästöisempien autojen yleistyminen.

Päästöjen vähentäminen edellyttää autokannan nopeampaa uusiutumista

Päästöjen vähentäminen on ollut jo pitkään yksi tärkeimmistä ajoneuvotekniikan kehityskohteista. Myös valmistajille asetetut hiilidioksidipäästöjen tavoitearvot edellyttävät tällä vuosikymmenellä yhä vähäpäästöisempää ajoneuvotekniikkaa ­– uusien henkilöautojen keskipäästöjen edellytetään EU:ssa alenevan vuosina 2021–2030 lähes 40 prosentilla. Uusien autojen päästöt ovat vähentyneet huomattavasti sähköautojen ja erilaisten hybridivoimalinjojen yleistyessä sekä autojen energiatehokkuuden parantuessa.

Tänä vuonna jo noin kolmannes Suomessa ensirekisteröidyistä autoista on ollut sähkö- tai hybridiautoja. Ladattavien autojen osuus henkilöautojen rekisteröinneistä kasvoi ensimmäisen kvartaalin aikana jo noin 15 prosenttiin. Myös kaasuautojen kysyntä on ollut kasvussa. Uusien autojen hiilidioksidipäästöt alittivat maaliskuussa ensimmäisen kerran 105 g/km -rajan (NEDC).

Suomessa autokanta uusiutuu hitaasti – sen kiertoaika on meillä yli 20 vuotta. Autokannan kiertoaika EU-maissa on keskimäärin 16–18 vuotta.

– Suomessa vain noin neljä prosenttia autokannassa olevista autoista uusiutuu vuosittain, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava osuus on kaksinkertainen, muistuttaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Päästökehitys perustuu ennusteeseen, jossa uusia henkilöautoja rekisteröitäisiin 2020-luvulla vuosittain yli 120 000 ja pakettiautoja noin 15 000. Näistä luvuista jäädään selvästi, jos kysyntää ei elvytetä kannusteilla. Koronakriisin seurauksena uusien autojen kysyntä on taittumassa lähelle 1990-luvun alun lamavuosia. Uusia henkilöautoja on arvioitu tänä vuonna rekisteröivän talouden taantuman takia enintään 85 000 ja pakettiautoja 10 500. Ensirekisteröintien romahtaminen hidastaa merkittävästi päästöjen vähenemistä.

– Jotta autokannan uusiutuminen saataisiin koronakriisin jälkeen vauhtiin, romutuspalkkio tulisi pikaisesti uusia. Lisäksi sähköautojen hankintatuki tulisi avata myös ladattaville hybrideille ja se tulisi laajentaa myös yritysten autohankintoihin, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Biopolttoaineet vähentävät olemassa olevan autokannan päästöjä

Päästöjen vähentämisessä tärkein yksittäinen toimenpide on uusiutuvien polttoaineiden osuuden kasvattaminen. Sen osuus päästövähenemästä vuodelle 2030 on noin puolet. Biopolttoaineiden etuna on, että niiden avulla päästöjä voidaan vähentää myös kannassa jo olevista bensiini-, diesel- ja kaasuautoista. Tie autokannan sähköistymiseen on hidas, joten biopolttoaineita tarvitaan vielä vuosikymmenten ajan päästöjen vähentämisessä.

Katso myös

Hyytyikö auto pakkasessa – Usein syynä on akku

Auton käynnistymisongelmat pakkasella johtuvat useimmiten ainoastaan akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla, jonka …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x