Fossiilittoman liikenteen tiekartta etenee

Liikenne- ja viestintäministeriö lähettää Fossiilittoman liikenteen tiekartan lausunnoille tammikuun puolivälissä. Tiekartan tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä.

Suomen tulee nykyisen EU-lainsäädännön mukaan vähentää päästöjään päästökaupan ulkopuolella 39 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2005. EU:n kiristettyä 2030-tavoitettaan myös Suomen maakohtainen tavoite kiristynee.

Liikenteen päästöt ovat noin 40 prosenttia päästökaupan ulkopuolisista niin sanotuista taakanjakosektorin päästöistä ja noin viidenneksen Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Tiekartassa ehdotettavat toimet koskevat erityisesti tieliikennettä. Liikenteen osuus päästöistä on Suomessa noin viidennes. Henkilöliikenteen osuus on noin 10 prosenttia ja tieliikenteen tavarakuljetusten noin 7 prosenttia. Suomessa päästöt ovat vähentyneet vuoteen 2005 verrattuna, vaikka liikennesuorite on samaan aikaan kasvanut.

Kohti fossiilitonta liikennettä edetään vaiheittain. Luonnoksen mukaan ensimmäisistä tuista ja kannustimista päätettäisiin jo tänä keväänä. Kokonaisuutta arvioidaan uudelleen syksyllä 2021, jolloin päätetään myös tarvittavista lisätoimista.

Toimenpideohjelma vauhdittamaan siirtymää pois öljylämmityksestä

Ministerityöryhmä sai myös tilannekatsauksen öljylämmityksestä luopumisen toimenpideohjelman valmistelusta. Ohjelmaluonnoksen toimilla kannustetaan yksityisiä ja julkisia öljylämmittäjiä vaihtamaan muihin lämmitysmuotoihin. Mahdollisiksi toimiksi on tunnistettu esimerkiksi tuet ja avustukset, verotusratkaisut, energiatehokkuussopimukset sekä informaatio- ja säädösohjaus.

– Nyt jo haussa olevan tuen suosio öljylämmityksestä luopumiselle on ylittänyt kaikki odotukset. Kysyntä puhtaalle lämmitykselle on suurta. Toimenpideohjelman tarkoitus on löytää lisäkeinoja siirtymän vauhdittamiseen, myös palveluissa ja teollisuudessa. Systemaattisella seurannalla varmistetaan, että toimet riittävät hallitusohjelman tavoitteeseen, jonka mukaan öljyn lämmityskäytöstä luovutaan 2030-luvun alkuun mennessä, ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen kertoo.

Rakennukset ja rakentaminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäätöistä. Julkinen sektori näyttää esimerkkiä siirtymällä pois öljylämmityksestä vuoteen 2024 mennessä.

Akkustrategia julki tammikuun lopussa

Akkustrategia ulottuu vuoteen 2025 ja sisältää tavoitteet ja toimenpiteet, joilla Suomi voi kasvaa kansainvälisesti merkittäväksi toimijaksi akkualalla ja sähköistymisessä. Vastuullisuus on olennainen osa Suomen akku- ja sähköistymissektorin kasvua.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä asetti kesäkuun 2020 lopulla työryhmän valmistelemaan kansallista akkustrategiaa. Työryhmän tehtävänä oli tunnistaa keinoja vahvistaa akkualaa, vauhdittaa Suomen kestävää ja vähähiilistä talouden kasvua sekä edistää liikenteen ilmastotavoitteiden saavuttamista. Strategia julkistetaan tammikuun lopussa.

Katso myös

Pääministeri Orpo ja EU-komission puheenjohtaja von der Leyen vierailivat Suomen itärajalla

Pääministeri Orpo ja komission puheenjohtaja von der Leyen kävivät Imatran rajanylityspaikalla tutustumassa Suomen itärajan tilanteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
2 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Matti
Matti
3 years ago

EU päättää ja näin tehdäään. Valta on Brysselissä.

Marko Kivelä
Marko Kivelä
3 years ago

Ei niitä autoja ole nytkään missään.

2
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x