Uutisotsikot

Mansikkahillo maistuu kesältä – talvellakin

Mansikka on ruusukasvien heimoon kuuluva hedelmä, jonka syötävä osa on paisunut, mehukas kukkapohjus. Puutarhamansikkaa on viljelty vasta 1800-luvulta alkaen. Se syntyi kun risteytettiin pohjois- ja eteläamerikkalaisia villejä mansikkalajeja, joita viljeltiin rinnakkain Euroopassa. Runsaan vesipitoisuutensa takia mansikka sisältää hyvin vähän energiaa, mutta runsaasti C- ja B vitamiineja sekä tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita.
Puutarhamansikan marjat ovat suuria ja makeita. Ne eivät kestä pitkiä aikoja tuoresäilytyksessä pehmeytensä ja mehukkuutensa takia.
Tunnetuimpia Suomessa viljeltäviä lajikkeita ovat Jonsok, Polka, Bounty, Honeoye, Korona ja Senga Sengana.

mansikkaaPerinteinen mansikkahillo

500 g mansikoita perattuna
250 g hillosokeria
Laita mansikat kokonaisina kattilaan hillosokerin kanssa. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Lusikoi vaahto pois pinnalta ja purkita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Sambuca-mansikkahillo

500 g mansikoita perattuna
250 g hillosokeria
3 rkl Sambuca-anislikööriä
Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja sekoita hillosokerin kanssa kattilassa. Lisää likööri. Anna kiehua 5–10 minuuttia. Lusikoi vaahto pois pinnalta ja purkita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Inkiväärillä ja thaibasilikalla maustettu mansikkahillo

500 g mansikoita
tilkka vettä
3 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
250 g hillosokeria
1 ruukku thaibasilikaa hienonnettuna
Laita mansikat, vesi ja inkivääriraaste kattilaan. Kuumenna, kunnes vesi alkaa höyrytä.
Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hilloa noin 10 minuuttia. Lisää hienonnettu thaibasilika vasta keittämisen loppuvaiheessa. Kerää pinnalle syntyvä vaahto pois lusikalla.
Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Katso myös

Terveydenhuollossa pitäisi puhua potilaan äidinkieltä

Iäkkäämmillä ja heikommin koulutetuilla kaksikielisillä ruotsinkielisillä naispotilailla oli vaikeuksia selittää terveysongelmiaan ja ymmärtää hoito-ohjeita suomeksi. …