Yöuni – tärkeä osa treeniä

Yöuni ja lepo vaikuttavat yllättävän paljon liikuntasuorituksiin ja palautumiseen. Unen aikana lihakset korjaantuvat ja vartalosta tulee entistä voimakkaampi.

Oikeanlainen harjoittelu, terveellinen ravinto ja riittävä lepo ovat huippu-urheilijan arjen peruspilarit. Hiljattain tehdyssä, urheilijoiden unta kartoittaneessa suomalaistutkimuksessa selvisi, että unella on aiemmin oletettua suurempi merkitys liikuntasuorituksiin ja niistä palautumiseen.

– Harjoittelussa rikotaan kudoksia, mutta yöunessa saadaan energiaa niiden korjaamiseen. Levon aikana vartalosta tulee entistä voimakkaampi, ergonomia-asiantuntija Vesa Tuominen kertoo.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä lähtee tavoittelemaan Pekingin olympialaisiin finaalipaikkaa.
Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä lähtee tavoittelemaan Pekingin olympialaisiin finaalipaikkaa.

Kolminkertainen naisten kolmiloikan Suomen mestari Kristiina Mäkelä on uransa aikana oppinut unen vaikutuksen vaikeimman kautta. Aiemmin hän kärsi urheiluvammoista.

– Uskon, että jokainen urheiluvammani on ollut tulos siitä, etten ole levännyt tarpeeksi. Vammoja minulla on riittänyt, mutta nyt olen onneksi säästynyt niiltä. Tällä hetkellä harjoittelu, ravinto ja lepo ovat tasapainossa. Kun kroppa ehtii levätä tarpeeksi, on se valmis seuraavaan treeniin eikä ylirasitusta tule, Mäkelä kertoo.

Riittävän levon lisäksi myös oikeanlaisella vuoteella on palautumisen kannalta suuri merkitys. Monella urheilijalla on mittojen mukaan räätälöity sänky. Oikeanlainen vuode pitää vartalon paikoillaan ja vähentää pyöriskelyä sängyssä. Hyvä vuode voi myös venyttää lihaksia yöunien aikana. Tavallinenkin treenaaja hyötyy hyvästä vuoteesta.

– Urheilijat venyttelevät toki muutenkin, mutta venyttävän patjan avulla sänky venyttää lihaksia koko yön. Patja vähentää lihasten kuona-aineita ja pitää vartalon rentona. Sähköä johtavat vuodevaatteet auttavat saamaan kehon sisäisen sähkötasapainon kuntoon, Tuominen kertoo.

Kolmiloikkaaja Mäkelän sänky venyttää hänen selkärankaansa nelisen senttiä yössä. Hyvän levon ja oikeanlaisen harjoittelun ansiosta Mäkeän vartalon kiertoliike on kasvanut ja tulos parantunut puoli metriä viime kisakaudesta.

– Oikein tunnen, kuinka selkä venyy yön aikana. Se on vaikuttanut selkeästi sekä suorituksiin että palautumiseen. Ennen hyppääminen sattui, mutta nyt selkävaivoja ei enää ole. Hyvää unta on mahdotonta kompensoida lihashuollolla tai ravinnolla, minkä vuoksi se on erittäin tärkeää huippu-urheilussa. Eikä lepääminen ole vain huippu-urheilijan juttu, vaan se on tärkeää myös muille.

Herää aina samaan aikaan

Hyvän unen lisäksi myös vuorokausirytmillä on valtava merkitys suoritukseen. Ergonomia-asiantuntijan Vesa Tuomisen mukaan ihmisen tulisi herätä aina samaan aikaan, oli kyseessä sitten arki tai loma. Herätä pitäisi mahdollisimman monella aistilla.

– Herätessä tulisi heti nousta sängystä, heittää kylmää vettä kasvoille ja katsoa televisiosta sinistä valoa ja kuunnella uutisia. Näin mahdollisimman moni aisti tajuaa, että nyt herätään. Jos jäädään sänkyyn lojumaan, ovat aistit eri ajoissa, ja silloin myös nukahtaminen vaikeutuu. Moni unettomuus johtuu siitä, ettei osata herätä oikein.

Urheilusuorituksen oikea ajoittaminen on myös tärkeää. Tuomisen mukaan päivän huippusuoritus tulisi ajoittaa 6–8 tunnin päähän heräämisestä.

– Usein urheilijat alkavat vaihtaa vuorokausirytmiä jo Suomessa ennen kisamaahan matkustamista, jotta uuteen aikaan tottuminen olisi helpompaa, Tuominen tietää.

Katso myös

Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan

Influenssan, koronaviruksen ja tavallisen flunssan aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x