Venealan myynnistä suurin osa vientiin

Suomessa valmistettujen veneiden kokonaismyynnistä menee euromääräisesti laskettuna vientiin 77 prosenttia. Veneitä vietiin viime vuonna lähes 9 000 kappaletta kaikkiaan 37 maahan. Yritysten ilmoittama venealan koko vuoden vientilaskutus oli arvoltaan 290 miljoonaa euroa.

Tärkeimmät vientimarkkinat ovat Ruotsissa ja Norjassa. Kappalemääräisesti selkeästi tärkein kauppakumppani oli Ruotsi, jonne vietiin lähes puolet vientiveneistä eli 4 151 venettä. Ruotsin viennin arvo oli 55 miljoonaa ja Norjan 2 700 veneen noin 49 miljoonaa euroa. Vienti länsinaapureihin koostuu merkittäviltä osin pienehköistä avoveneistä ja keulahytillisistä daycruisereista.

Luksuspurjeveneet menestyvät maailmalla

Pohjanmaan luksusveneiden poikkeuksellisesta laatutasosta, koko maailman mittakaavassa, kertoo purjeveneiden vientitilasto. Iso-Britanniaan toimitettiin Suomesta viisi venettä. Niiden yhteisarvo oli 30 miljoonaa euroa. Vientitilastoon pääsi Brittiläiset Neitsytsaaret yhdellä 25 miljoonan euron arvoisella veneellä. Tärkeitä vientimaita olivat luksuspurjeveneiden ansiosta myös Italia (12 M€, kolme venettä) ja Caymansaaret (6,3 M€, kaksi venettä). Saksaan vietiin veneitä kaikkiaan 11,4 miljoonalla eurolla, joista purjeveneviennin osuus oli neljä miljoonaa. Vientiä Venäjälle oli 9,2 miljoonan euron edestä. Yli miljoonan euron vientimaita olivat myös Tanska, Ranska, Grönlanti, Viro, Alankomaat, Portugali, Hong Kong, Kroatia, Espanja, Puola ja Belgia.

Venerekisteriin on merkittävä yli 5,5-metriset tai yli 20 hv moottorilla varustetut veneet

Suomalaisten suosikkivene on käytännöllinen pieni mökkivene. Yli yhdeksänmetrisiä veneitä rekisteröitiin viime vuonna reilut 120 kappaletta ja enintään 5,5-metrisiä moottoriveneitä myytiin lähes 2500.

Venemalleista kertoo myös perämoottoreiden tukkutilasto. Suomessa myytävistä perämoottoreista lähes 80 prosenttia on enintään 60-hevosvoimaisia. Moottoriveneitä on lähes 190 000 kappaletta, joista 73 prosenttia on varustettu perämoottorilla.

Sähkömoottoreista on tullut suosittuja pienten soutuveneiden lisävarusteina ja korvaamaan pienempiä polttomoottoreita. Polttomoottorikäyttöisiä perämoottoreita myytiin Suomessa lähes 9 900 kappaletta ja 6 300 sähkömoottoria.

Uusia yli 5,5-metrisiä purjeveneitä rekisteröitiin 26 kappaletta. Rekisteröityjen veneiden kokonaismäärästä purjeveneitä on noin seitsemän prosenttia.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x