Rokotusvauhti riippuu saatavista rokotemääristä

Suomeen on saapunut Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteita kaksi erää, yhteensä noin 50 000 kappaletta. Ensimmäinen 10 000 rokotteen erä saapui 26.12. ja toinen 40 000 rokotteen erä 30.–31.12. Noin 7 000 koronapotilaita hoitavaa terveydenhuollon ammattilaista on rokotettu.

Ensimmäisen rokote-erän annoksista puolet säästettiin rokotettavien toisia annoksia varten. Nyt on voimassa käytäntö, jossa kaikki saapuvat rokotteet otetaan heti käyttöön ja toinen annos annetaan myöhemmin tulevista rokotelähetyksistä.

Rokoteannoksia odotetaan tulevan 50 000 annosta viikossa

Tämänhetkisen toimitusaikataulun mukaan Suomi saa noin 50 000 rokoteannosta viikossa tammikuun ajan. Arvioiden mukaan ensimmäiseen kolmeen rokotusryhmään kuuluvat henkilöt saadaan Suomessa kattavasti rokotettua viimeistään kesään mennessä. Näihin ryhmiin kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä, yli 70-vuotiaat, sekä vakavan taudin riskiryhmässä olevat, joita on yhteensä noin 1,5 miljoonaa. Lopullinen aikataulu riippuu saatavien rokotteiden määrästä.

Rokotusvauhtia on hidastanut henkilökunnan pitkät lomat joulun ja uudenvuoden pyhinä. Koronarokotukset jatkuvat normaaliin tapaan pyhien jälkeen. Laajempiin väestörokotuksiin päästään sitä mukaan, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyy rokotteita ja niitä saadaan Suomeen. Tällä viikolla EMA käsittelee yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan rokoteaihion ehdollista myyntilupa-anomusta. Käsittelyyn on tulossa myös AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote.

Rokote tarjotaan maksutta kaikille

Tavoitteena on kaikkien suomalaisten suojaaminen vapaaehtoisilla rokotuksilla. Rokotteita tarjotaan maksutta kaikille, jotka niitä haluavat. Jokavuotisten influenssarokotusten järjestelmä rokotusten antamiseen on valmiina, joten uuden järjestelmän luomiseen ei nähdä tarvetta.

THL koordinoi rokotteiden toimitusta pisteisiin, joissa on -70 asteen pakastimet. Näistä varastointipaikoista rokotteet toimitetaan rokotuspisteisiin jääkaappilämpötilassa. Rokotteet toimitetaan eteenpäin kunnille ja sairaanhoitopiireille, jotka vastaavat rokotusten käytännön järjestelyistä yhteistyössä. Rokotuksia toteutetaan myös yksityisten toimijoiden kanssa. Etenkin terveydenhuollon henkilökunnan rokotuksia toteuttaa myös työterveyshuolto. Rokotteiden hankkimisesta päättää sosiaali- ja terveysministeriö. THL huolehtii rokotteiden hankintapäätöksen toimeenpanosta, rokotteiden jakelusta kunnille, rokotusohjeistuksesta ja vaikutusten seurannasta.

Suomen COVID-19 rokotestrategia päätetty

Koronarokotukset aloitetaan sote ammattilaisista

Katso myös

Kevytkin liikkuminen parantaa aineenvaihduntaa

Liikkuminen on yhteydessä parempaan kykyyn käyttää rasvoja ja hiilihydraatteja energiantuottoon vähän liikkuvilla, ylipainoisilla aikuisilla, joilla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x