OP: Suomalaiset sijoittajat ostokannalla kurssien heilunnasta huolimatta

OP:n lähes 900 000 yksityissijoittajan data kertoo, että Ukrainan sodan varjo markkinoilla ei ole passivoinut sijoittajia. Osakkeita ja rahastoja on ostettu nyt enemmän kuin myyty. Sijoittajien määrä on myös edelleen kasvussa.OP: Suomalaiset sijoittajat ostokannalla kurssien heilunnasta huolimatta

Osakekauppaa on tehty tämän vuoden alusta jopa 15 prosenttia enemmän kuin 2020 vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin kaupankäynnin volyymit olivat ennätykselliset. Kauppaa käyvien osakesijoittajien määrä on noussut kokonaisuudessaan 9,8 prosenttia ja naisten 20 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Alkuvuoden markkinaheilunta on saanut erityisesti kokeneet osakesijoittajat aktivoitumaan. Markkinoilla toimivien sijoittajien kokemuksesta kertoo se, että osakekauppaa tehneiden sijoittajien keski-ikä on kolme vuotta korkeampi ja salkkujen keskikoko on kaksi kertaa suurempi kuin viime vuoden aikana kauppaa käyneiden sijoittajien. Lisäksi salkkujen hajautus on laajempi.

Ukrainan sodan ensimmäisen kuukauden aikana osakekauppaa ovat hallinneet ostot. Niiden osuus euromääräisesti tarkasteltuna oli nettona 76 prosenttia, ja OP:n asiakkaiden euromääräisesti netto-ostetuimmat osakkeet olivat Sampo, Nordea ja Nokian Renkaat. Ostoissa on havaittavissa keskittymistä, sillä Sammon osuus kaupoista oli 17,6 prosenttia, Nordean 16,3 prosenttia ja Nokian Renkaiden 6,2 prosenttia.

Samalla ajanjaksolla kolme myydyintä osaketta olivat Fortum, Nokia ja SSAB. Myös myynnit olivat keskittyneitä, kun osakkeiden myynneistä 49 prosenttia kohdistui Fortumin osakkeeseen.

– Ukrainan sota aiheuttaa valtavaa inhimillistä kärsimystä, ja se on luonut myös varjon talouteen ja pelkoa markkinoille. Perinteisesti kurssien heiluessa eniten myyntejä tekevät kokemattomammat sijoittajat, jotka säikähtävät heiluntaa. Epävakaassa tilanteessa sijoittajan kannattaa pysyä rauhallisena ja mahdollisuuksien mukaan noudattaa omaa sijoitussuunnitelmaa, muistuttaa OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

Yksityissijoittajat ovat myös ostaneet rahasto-osuuksia selvästi enemmän kuin myyneet niitä. Vakautta salkkuihin haetaan nyt hajauttamisen kautta: OP:n euromääräisesti ostetuin rahasto oli vaihtoehtoisen sijoittamisen rahasto OP-Alternative Portfolio. Toiseksi ostetuin rahasto oli OP-Maailma Indeksi, joka on hajautettu osakerahasto.

Markkinoiden epävarmuuksista huolimatta sijoittajien määrä on pysynyt kasvussa koko alkuvuoden. Uusia rahasto-osuudenomistajia on tullut vuoden alusta OP:n rahastoihin yli 15 000, ja uusia arvo-osuustilejä on avattu tänä vuonna OP:lle yli 20 000.

Katso myös

Suomen ja Viron välisen merirahdin vienti kasvoi viime vuonna

Viron merkitys Suomen viennille on kasvanut ja kasvaa tulevaisuudessakin muun muassa Venäjä-kaupan vähentymisen ja pohjois-etelä-suunnan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x