Kuvituskuva.

Kriittinen ajattelu on tärkeä taito

Elämme nykyään niin valtavan informaatiomäärän keskellä, että selviytyäksemme meidän tulisi osata suodattaa informaationjyväsistä akanat pois. Ja jos emme itse sitä tee, joku toinen tekee sen — itseään hyödyttävien tarkoitusperien ohjaamana. Meidän ei tule uskoa kaikkea sitä soopaa ja propagandaa, jota meille jatkuvasti omaa etua tavoitellen suolletaan.

Kanadalaisprofessori Normand Baillargeon on Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssillaan vakavalla ja tärkeällä asialla. Hän on huolissaan rationaalisuuden väistymisestä yhteiskunnassa toisaalta viihteellistymisen ja suoranaisen älyllisen laiskuuden, toisaalta moninaisten humpuukiuskomusten tieltä. Tahot, jotka hyötyvät tästä taloudellisesti, kuten poliitikot, tiedotusvälineet, mainostajat ja kauppiaat, käyttävät tilannetta häikäilemättä hyväkseen. Joidenkin tarkoitusperät ovat poliittisia, toisten sosiaalisia. Baillargeon on syystäkin huolissaan tulevaisuudesta.

Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi on jaettu viiteen lukuun. Ensin käsitellään kieltä ja erityisesti sen luomia haasteita ja mahdollisuuksia argumentoinnissa — ja siinä huijaamisessa. Tämän jälkeen tutustutaan matemaattiseen ajatteluun, sattumaan ja todennäköisyyteen. Erityisesti tässä luvussa, mutta myös muualla Baillargeonin agenda sivuaa John Allen Paulosin Numerotaidottomuudenteemoja ja näkökulmia. Muutenkin Baillargeonin sielunkumppaniluettelo on vaikuttava: Carl Sagan,Martin Gardner, Noam Chomsky ja niin edelleen.

alyllisenitsepuolustuksenpikakurssi freetime.jpg.
Normand Baillargeon: Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi. Alkuteos: Petit Cours d’Autodefense Intellectuelle (Lux Editeur, 2005).

Kielen ja matematiikan jälkeen katse suunnataan faktatietoihin. Kuinka ja milloin oma havainto ja kokemus voidaan oikeuttaa? Neljännessä luvussa tutkitaan tiedettä ja tieteenfilosofiaa. Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, Baillargeonin kohteeksi joutuu media. Näkökulma on koko ajan kriittinen: vain tuntemalla tiedon ja tiedonvälityksen perusteet sekä kyseenalaistamalla jatkuvasti rationaalisin argumentein meille syötetyn tiedon voimme puolustaa itseämme.

Selkeästi kirjoitettu, notkeasti etenevä johdatus kriittiseen ajatteluun. Siinä on monia esimerkkejä, paljon surullisenkuuluisien huijausyritysten paljastuksia sekä tietenkin sivukaupalla tiukkaa faktaa. Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi on petollisen viihdyttävä, mutta samalla äärimmäisen vakava — lähes hätähuuto rationaalisuuden puolesta. Kirjan käännös on myös erinomainen ja oivallisesti Suomeen ja suomen kieltä varten lokalisoitu.

Katso myös

Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan

Influenssan, koronaviruksen ja tavallisen flunssan aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x