Turun virastotaloon toteutetaan 16 valtion toimijan yhteinen työympäristö

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt uudistaa Turun virastotalon tilat 16 valtion toimijan yhteiseksi työympäristöksi. Virastojen omat monitilat muutetaan yhteiseksi työympäristöksi, ja muutostyöt ovat vain pieniä ja välttämättömiä. Virastotalon ensimmäiseen kerrokseen toteutetaan yhteinen käyntiasiointipalvelu, joka tuo valtion palvelut keskitetysti kansalaisten lähelle. Muutostyöt alkavat ensi syksynä, ja tilat valmistuvat vaiheittain kesän ja alkusyksyn 2025 aikana.

Tilamuutokset pyritään tekemään mahdollisimman paljon olemassa olevia monitilaympäristöjä hyödyntäen. Uudistus koskee pääosin käyntiasiointipalvelua, pienehköjä tilamuutoksia, äänieristyksen parantamista ja uusia pistäytymistiloja. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, ja kalustamisessa hyödynnetään lähes täysin olemassa olevia toimistokalusteita. Uudistus parantaa myös tilojen turvallisuutta ja varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin. Muutostyöt koskevat noin 10 000 neliön aluetta, ja hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin viisi miljoonaa euroa.

Yhteinen työympäristö tukee vuorovaikutusta valtion eri toimijoiden välillä ja edistää näin hallinnonalojen välistä yhteistyötä. Nykyaikaiset työtilaratkaisut ja yhteiskäyttö parantavat myös tilankäytön tehokkuutta, mikä pienentää valtion hiilijalanjälkeä ja tuo valtiolle kustannussäästöjä. Valtion tila- ja palvelukustannukset vähenevät yhteensä yli miljoona euroa vuodessa.

– Toimijoiden siirtyminen yhteisiin tiloihin pienentää valtion tilantarvetta kokonaisuudessaan noin 6 000 neliötä. Yksityisiltä vuokranantajilta vuokrattavien tilojen tarve vähenee melkein 7 000 neliötä, kun kokoamme toimintaa valtion kohteeseen. Lisäksi yhteisiin tiloihin siirtyminen vapauttaa virastotaloon tilaa, joten tulevaisuudessa taloon mahtuu vielä lisää toimijoita, kertoo Senaatti-kiinteistöjen projektipäällikkö Sinikka Selänne.

Muutostyöt alkavat alustavan aikataulun mukaan syksyllä 2024 ja valmistuvat kesän ja alkusyksyn 2025 aikana. Toiminta yhteisessä työympäristössä on mahdollista aloittaa kesän 2025 aikana, ja yhteinen käyntiasiointipalvelu avautuu syyskuun 2025 alussa. Tarvittavat muutostyöt toimistokerroksissa toteutetaan kerroksittain ja vaiheittain siten, että nykyiset talon käyttäjät voivat tarpeen tullen väistää talon sisällä ja omissa tiloissaan.

Uudistuksen jälkeen yhteiseen työympäristöön virastotalon nykyisistä käyttäjistä siirtyvät Varsinais-Suomen ELY-keskus, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Maanmittauslaitos, Digi- ja väestötietovirasto (DVV), Business Finland, Fimea, Taiteen edistämiskeskus (Taike), Ruokavirasto, Traficom, Väylävirasto ja Senaatti-kiinteistöt. Uusina käyttäjinä taloon sijoittuvat, Puolustuskiinteistöt, Verohallinto, Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus kesällä 2025. Rikosseuraamuslaitos aloittaa virastotalossa 1.1.2026. Yhteensä virastotalon yhteisessä työympäristössä tulee työskentelemään noin 1 500 henkilöä.

Senaatti-kiinteistöt omistaa vuonna 1967 valmistuneen virastotalon, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenroos. Rakennukseen on tehty mittava peruskorjaus ja perusparannus 2010-luvulla, ja rakennukseen on valmistunut kerroksittain nykyaikainen monitilaympäristö vuosina 2016–2023.

Katso myös

Turun Pernossa tapahtunutta puukotusta tutkitaan kahtena murhan yrityksenä

Turun Pernossa toukokuun alkupuolella tapahtuneen väkivallanteon esitutkinta on edennyt. Tilanteessa kahta aikuista miestä lyötiin teräaseella …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x