Pääministeri Orpo ja EU-komission puheenjohtaja von der Leyen vierailivat Suomen itärajalla

Pääministeri Orpo ja komission puheenjohtaja von der Leyen kävivät Imatran rajanylityspaikalla tutustumassa Suomen itärajan tilanteeseen.

Vierailun keskeisenä tarkoituksena oli perehdyttää komission puheenjohtaja von der Leyen Venäjän Suomeen kohdistamaan välineellistettyyn maahantuloon ja sen estämiseen. Pääministeri Orpo ja puheenjohtaja von der Leyen lensivät Lappeenrannasta Rajavartiolaitoksen helikopterilla tutustumaan Imatran rajanylityspaikkaan ja Pelkolan rajavartioasemaan, jonka läheisyydessä on otettu käyttöön pilottivaiheessa rakennettu noin kolmen kilometrin pituinen esteaita. Rajan tilanteesta kertoivat sisäministeri Mari Rantanen ja Rajavartiolaitos.

– Viralliset rajanylityspaikat itärajalla on suljettu. Kevään ja helpompien sääolosuhteiden myötä kasvaa riski, että Venäjä organisoi ihmisiä pyrkimään laittomasti Suomeen maastorajan yli, eli rajanylityspaikkojen ulkopuolella, pääministeri Orpo sanoi.

Pääministeri Orpo kertoi vierailun aikana puheenjohtaja von der Leyenille hallituksen parhaillaan valmistelemasta lakiluonnoksesta välineellistetyn maahantulon torjumiseksi.

– Toivon, että meillä olisi tulevaisuudessa koko EU:ta koskeva ratkaisu, joka suojaisi välineellistetyn maahantulon kohteeksi joutunutta EU-maata, pääministeri Orpo totesi.

Pääministeri Orpo korosti lisäksi, miten tärkeää myös turvallisuuspoliittisista syistä on pitää koko Suomi elinvoimaisena ja asuttuna. Hän kertoi puheenjohtaja von der Leyenille Itä-Suomen tilanteesta sekä lisähaasteista, joita rajaliikenteen loppuminen Venäjän Suomeen kohdistaman välineellistetyn maahanmuuton Itä-Suomessa aiheuttaa.

– Itäisen Suomen pitäminen asuttuna on Suomelle tärkeää. Onkin keskeistä, että tämä huomioidaan EU:n rahoituksessa sekä tulevan komission ohjelmassa. Tämä oli keskeinen viestimme von der Leyenille. Suomi ja muut Venäjän rajavaltiot tarvitsevat unionin tukea myös esimerkiksi rajaturvallisuutemme parantamiseen. Kyse on EU:n ulkorajasta ja sen turvallisuudesta, pääministeri Orpo totesi.

Pääministeri Orpo ja puheenjohtaja von der Leyen keskustelivat myös Suomen tavoitteista seuraavan Euroopan komission strategiseen agendaan sekä Euroopan turvallisuustilanteesta.

Katso myös

Digitaalisen identiteetin lompakko tulee vuonna 2026

Valtiovarainministeriö on asettanut hankkeen ohjaamaan kansallisen digitaalisen identiteetin lompakon toteuttamista. Teknisestä toteutuksesta vastaa Digi- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x