Suunnittele loma jalkojasi ajatellen

Lomalla ja matkoilla liikutaan normaalia enemmän ja erilaisessa ympäristössä. Lisäksi pitkän matkustuksen aikana ja helteessä alaraajat turpoavat. Jalkoihin tulee helposti rakkoja, kun ne hikoilevat ja varvasvälit hautuvat. Lomajalat kaipaavat jonkin verran enemmän hoitoa ja huolenpitoa.

Hyvät kengät ja sukat

Lomajaloissa ilmenevien vaivojen ehkäisyksi matkalle kannattaa ottaa vähintään kaksi paria matalakorkoisia ja käytettyjä hyvin jalkateriin istuvia kävelykenkiä. Missään tapauksessa matkalle ei kannata lähteä uusilla kengillä, jotta ei saa rakkoja varpaisiin ja kantapäihin. Paksut, kitkanpoistokykyiset keinokuitusukat  tai jalkatalkki estävät hiertymien ja rakkojen syntyä. Iltaisin jalat on hyvä pestä viileällä, jopa kylmällä vedellä. Se vähentää turvotusta ja rauhoittaa ihoa.

Turvotuksen hoito

Turvotusta voi poistaa hieromalla alaraajoja ja jalkateriä, pitämällä niitä kohoasennossa 30 minuuttia sekä koukistamalla ja ojentamalla nilkkoja reippaassa tahdissa 50 kertaa.

Matkalla tarvittavat hoitovälineet ja -tuotteet

Matkalle ja mökille kannattaa ottaa mukaan jalkojen ihon ja kynsien hoitovälineet sekä rakon, hiertymien ja hautumien hoitoon tarvittavat ensiapuvälineet. Jos jalkavaurioita on ollut aiemmin, mukaan otetaan lisäksi niiden hoitoon käytettävät hoitovälineet ja -aineet. Hotelleissa paljasjaloin liikuttaessa altistutaan jalkainfektioille. Jos on ollut jalkasieni tai varvasvälihautuma, on matkalaukkuun syytä pakata omat sisätossut, uimatossut ja mahdollinen hoitoaine. Paljasjaloin kävely rantahietikolla on tehokasta jalkavoimistelua ja ihon hoitoa, kunhan muistaa laittaa aurinkovoidetta myös jalkateriin.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x