Puilla lämmittämällä säästöä

Sähköverkosta riippumaton lämmonlähde on tarpeellinen osa suomalaisen pientalon lämmitysjärjestelmää. Se auttaa säästämään energiakustannuksissa ja tuottaa lämpöä sähkökatkostenkin aikana. Taittaessaan sähkön kulutushuippua pakkaskausilla se vähentää tuontisähkön tarvetta ja parantaa maamme huoltovarmuutta.

Useimmista ilmalämpöpumpuista ei ole enää sähkölämmityslaskun kurissa pitämisen kannalta hyötyä, kun pakkanen paukkuu alle -20 asteessa. Takkatulen lämpö on tervetullut lisä kaikissa taloissa.

Miellyttävää lisälämpöä ja säästöä sähkölaskuun

Energia-asiantuntijat sanovat, että sähkölämmitystalouksissa ilmalämpöpumppu tuottaa tehokkaasti lämpöä yleensä noin -15 asteeseen, jolloin tulisijan antama lisälämpö on hyvinkin tarpeen.

Säästö lämmitysenergialaskussa on ahkeralla lämmittäjällä merkittävä. Uudella, tehokkaalla varaavalla tulisijalla lämmittämällä ja hyvälaatuista sekapuuta oikein polttamalla voi säästää lämmityskuluissa noin 1000 kWh/pinomotti. Polttamalla varaavassa tulisijassa korillisen polttopuuta päivässä talvikuukauden aikana voi säästää lämmityskuluissa hyvinkin 130 €/kk. Varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa  jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta.

Pientalossa asuvan riippuvuus sähköverkosta tulee varsin selväksi myös sähkönsiirtomaksujen yhteydessä. Sähkön siirtohintaan yksityinen ihminen voi vaikuttaa hyvin vähän, mutta sähkön kulutukseen voi vaikuttaa.

Suuri vaikutus huoltovarmuuteen

Suomessa on lämmityskäytössä 2,2 miljoonaa tulisijaa. Pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40 prosenttia. Polttopuulla tuotettu energiamäärä on noin 15 TWh.

Erityisesti pakkaskausina tulisijat tasaavat sähkönkulutuksen huippuja ja estävät näin verkon ylikuormittumista ja vähentävät kalliin markkinasähkön kulutusta. Näin voimme vähentää myös riippuvuuttamme tuontisähköstä.

Jos Suomen 500 000 tulisijassa lämmitettäisiin neljällä pinomotilla puuta, yksittäinen sähkölämmitystalous säästäisi sähkölaskussaan noin 440 euroa. Kokonaisuudessaan säästöä olisi syntynyt 220 M€. Säästyneen sähköenergian määrä olisi noin 1,8 TWh.

Norjassa on voimassa laki, joka edellyttää savuhormia uusiin omakotitaloihin ja rivitaloasuntoihin. Tulisija- ja savupiippuhdistyksessä toivotaan, että myös Suomen määräyksiin saataisiin tulisijavelvoite uusille omakoti-, pari- ja rivitaloille.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x