Kirjoittaminen eri menetelmillä vaikuttaa muistamiseen

Kolme eri kirjoitusmenetelmää – kirjoittaminen käsin, tietokoneen näppäimistöllä ja iPadin tai älypuhelimen kosketusnäytön näppäimistöllä – vaikuttavat eri tavoin kirjoitettujen tekstien muistamiseen.

Lasten, nuorten ja aikuisten yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa tehdyt tutkimukset osoittivat, että kirjoitusmenetelmällä on merkitystä kirjoitettujen tekstien muistamisessa 11-vuotiaasta lähtien. Tätä vanhemmat henkilöt muistavat käsinkirjoitetut tarinat paremmin kuin tietokoneen näppäimistöllä tai kosketusnäppäimistöllä kirjoitetut tarinat. Nuoremmilla, eli 10-vuotiailla lapsilla, kirjoitusmenetelmällä ei kuitenkaan ole yhteyttä muistamiseen, kertovat KM Satu-Maarit Frangoun tutkimustulokset.

Frangou kehitti teoreettisen viitekehyksen, joka kulminoituu kehollisen tiedonrakentamisen mallissa kirjoittamisen affekteihin liittyen. Tämän keskiössä on harmoninen ja samanaikainen kehon, mielen ja aivojen yhteistyö, joka piirtyy huomioimalla ympäristö-, kulttuuri- ja kontekstuaaliset tekijät. Tärkeässä asemassa ovat muistitoiminnot, joihin vaikuttavat havainto ja toimintasekvenssi yhdessä aiempien kokemusten ja motivaation kanssa. Tämän viitekehyksen tarkoitus on auttaa opetuksen ja koulutuksen tutkijoita ja ammattilaisia oppimismuotoilussa, oppimisen suunnittelussa sekä sen laadullisessa arvioinnissa ja reflektoinnissa kirjoittamiseen liittyen.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää opetuskäytännöissä. Suositeltavaa on, että näppäilytaitoja opetetaan järjestelmällisesti ja eri kirjoitusmenetelmiä harjoitellaan tasapainoisesti.

– Johtopäätökset tukevat eri kirjoitusmenetelmien systemaattista opetusta perusopetuksen ensimmäisiltä luokilta lähtien. Näin opitaan oikeat näppäintaidot mahdollisimman varhain, Frangou kertoo.

Myös perusopetuksen ylemmillä luokilla olevat nuoret tarvitsevat tukea näppäintaitojen parantamiseksi, jotta he pystyvät toimivaan tulevissa opinnoissa, työpaikoilla ja yksityiselämässä. Esimerkiksi tämän päivän sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa kahdella sormella kirjoittava nuori on hyvin eriarvoisessa asemassa verrattuna nuoreen, joka kirjoittaa kymmensormijärjestelmällä.

Perusopetuksen jälkeisissä opinnoissa, erityisesti yliopisto-opinnoissa, tietokoneitä käytetään paljon tehtävien tekemiseen. Tämän vuoksi tukea tarvitaan hyvien näppäintaitojen saavuttamiseen.

– Kun aikaa ei kulu oikeiden näppäimien löytämiseen, niin kirjoittajat voivat keskittyä paremmin itsensä ilmaisemiseen ja kirjoitettuun tekstiin, Frangou sanoo.

Kirjoituksen opetuskäytäntöjen ja kirjoitusmenetelmien tasapainottaminen jo varhaisessa vaiheessa on välttämätöntä oppimistulosten parantamiseksi. On myös muistettava, että nuorten ja aikuisten näppäilytaitoja on parannettava, jotta he pystyvät toimimaan vaivattomasti digitalisoituvassa maailmassa.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x