Lääkäreiden etäpalveluiden Kela-korvaukset moninkertaistuivat

Kelan maksamat korvaukset yksityislääkärin antamasta etäpalvelusta moninkertaistuivat vuonna 2020. Etävastaanotosta sai korvausta 153 000 henkilöä. Kaikkiaan Kela-korvauksia yksityisestä terveydenhuollosta maksettiin viime vuonna 3,4 miljoonalle henkilölle.

Kela korvaa yksityisen terveydenhuollon lääkärinpalkkioita, tutkimusta ja hoitoa sekä hammashoitoa. Vuonna 2020 korvauksia maksettiin yhteensä 134 miljoonaa euroa. Korvauksia maksetaan myös yksityislääkärin antamasta etäpalvelusta. Etäpalvelu voidaan toteuttaa esimerkiksi puhelimella tai tunnistetulla chat- tai videoyhteydellä. Vuonna 2020 etäpalvelusta maksettiin korvauksia 153 000 henkilölle, yhteensä 2 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 etävastaanotosta korvauksia maksettiin 3 800 henkilölle, yhteensä 50 000 euroa.

Etäpalveluiden korvaamista uudistettiin 1.5.2020. Etäpalvelujen korvaamisen uudistuksella Kela halusi yksinkertaistaa palvelujen korvaamista ja tarjota asiakkaille aiempaa paremman korvauksen. Lisäksi tavoitteena oli edistää digitaalisten palvelujen saatavuutta ja käyttöä. Näiden palvelujen käyttö onkin merkittävästi lisääntynyt koronapandemian takia.

Yli puolet suomalaisista sai korvausta yksityisestä terveydenhuollosta

Yksityisestä terveydenhuollosta maksettiin Kela-korvauksia vuonna 2020 3,4 miljoonalle henkilölle. Korvauksia yksityisistä lääkäripalveluista maksettiin kaikkiaan 1,4 miljoonalle henkilölle, yhteensä 49 miljoonaa euroa. Korvausta maksetaan yksityislääkärin vastaanotosta ja toimenpiteistä. Vastaanottopalkkioiden lisäksi korvatuimpia toimenpideryhmiä olivat ihon ja ihonalaiskudosten toimenpiteet, anestesiatoimenpiteet ja tuki- ja liikuntaelimien toimenpiteet.

Kela korvaa myös lääkärin määräämää tutkimusta ja hoitoa, josta korvauksen vuonna 2020 sai 1,1 miljoonaa henkilöä. Tutkimuksen ja hoidon korvauksia maksettiin yhteensä 41 miljoonaa euroa. Laboratoriotutkimuksia korvattiin 428 000 henkilölle ja radiologisia tutkimuksia 763 000 henkilölle. Fysioterapiasta Kela-korvausta sai 155 000 henkilöä.

Yksityisestä hammashoidosta maksetut korvaukset vuonna 2020 olivat 44 miljoonaa, ja niitä sai 920 000 henkilöä. Korvatuimpia olivat hammaslääkärin tekemä suun tutkimus ja paikkaushoidot. Suuhygienistin antamaa hoitoa ja tutkimusta korvattiin 258 000 henkilölle.

Sairaanhoitovakuutus korvaa vakuutetulle yksityisestä terveydenhuollosta aiheutuneita tarpeellisia kustannuksia. Se täydentää julkista terveydenhuoltoa parantamalla hoidon saatavuutta ja antaa asiakkaalle mahdollisuuden valita hoitopaikkansa. Erityisen merkittävää tämä on niissä palveluissa, joita julkisessa terveydenhuollossa on heikosti saatavilla.

Katso myös

Suojaa lapset – varjo on paras suoja UV-säteilyltä

Lapset tulee suojata liialta auringolta, mikäli he eivät voi olla varjossa. Paras tapa on tarjota …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x