Ledivalaisimien polttimot kestävät jopa 20 vuotta

Illat pimenevät jälleen ja valaistusta tarvitaan lisää ulkona ja sisällä. On hyvä hetki käydä läpi kodin valaistus, ja tarkistaa palaako valaisimissa vielä energiatehottomia halogeenejä tai muita vanhoja lampputyyppejä ja vaihtaa ne ledeihin.  

Ledit ovat niin energiatehokkuudeltaan kuin valon laatuun liittyviltä ominaisuuksiltaan paras vaihtoehto kaikkeen kodin valaisuun. Erityisesti vanhojen halogeenien vaihtaminen ledeiksi tuottaa säästöä sähkölaskuun. Kun 50 wattisen halogeenin vaihtaa tyypilliseen noin 6 wattiseen lediin, energiankulutus pienenee 80 prosenttia.

Jos valaistus toimii jo nyt ledeillä, lisää säästöjä ja käyttömukavuutta saa valaistuksen ohjauksella.  Erityisesti ulkovalaistuksessa, jossa käyttöajat ovat tyypillisesti pitkiä, liiketunnistukseen tai aikaohjaukseen perustuva valaistuksen ohjaus on käytännöllinen ja vähentää energiankulutusta. Vaikka ledit kuluttavatkin erittäin vähän sähköä vanhoihin lampputyyppeihin verrattuna, valot kannattaa edelleen sammuttaa, kun huoneessa ei oleskella.

Led-polttimon vaihdettavuus mietityttää

Polttimoa ei useissa led-valaisimissa voi vaihtaa, kuten perinteisissä hehku- tai halogeenilampuille suunnitelluissa valaisimissa, vaan polttimo on kiinteä osa valaisinta.

Ledivalaisimet ovat niin pitkäikäisiä, jopa yli 20 vuotta, että pelkoa polttimon jatkuvasta vaihtotarpeesta ei ole. Kahdessakymmenessä vuodessa teknologia tekee harppauksen eteenpäin, jolloin valaisin voi olla muutenkin mielekästä vaihtaa. Suurin osa valaisimen ympäristökuormituksesta syntyy käytön aikaisesta energian kulutuksesta, ei lampun tai valaisimen valmistuksesta.

Toinen askarruttava kysymys on uusien ledivalaisinten yhteensopivuus himmentimien kanssa. Jos valoja halutaan himmentää, kannattaa hankintavaiheessa varmistua siitä, että käytetty himmennin on yhteensopiva valaisimen tai ledilampun kanssa. Myös yhteensopivuusongelmia esimerkiksi halogeenivalaisimissa käytettyjen vanhojen himmentimien kanssa voi tulla vastaan, kun ledien vaatima teho on niin pieni.

Valaisinmyyjältä kannattaa selvittää tuotteen vaihtomahdollisuus siltä varalta, että himmennys ei toimi. Isompia valaistusremontteja tehdessä sähkömies osaa auttaa yhteensopivuusongelmien välttämisessä, oltiinpa sitten hankkimassa uusia led-valaisimia, valaistuksen ohjausjärjestelmää tai himmennyskytkimiä jo olemassa olevaan valaistukseen.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x