Punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokottautumalla

Suomessa todettiin vuonna 2020 ennätykselliset 91 TBE- eli puutiaisaivokuumetapausta. Viruksen aiheuttamalta TBE:ltä voi suojautua esimerkiksi peittävällä pukeutumisella luonnossa liikuttaessa tai rokottautumalla. Sen sijaan bakteerin aiheuttamaa borrelioosia vastaan ei ole olemassa ennaltaehkäisevää rokotetta.

Punkkien levittämän virustauti TBE:n (tick-borne encephalitis) tapausmäärät ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun. Suurin osa tapauksista suhteessa väkilukuun on diagnosoitu Ahvenanmaalla. Viime vuosina tautitapausten lukumäärä on lisääntynyt kuitenkin myös Manner-Suomessa. Ylivoimaisesti eniten tapauksia diagnosoitiin vuonna 2020 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (46). Punkkien esiintymisalue vaikuttaa levinneen yhä pohjoisemmaksi.

– Punkit eivät ole elinympäristönsä suhteen nirsoja, mutta ne hyötyvät lauhoista talvista ja kosteista, lämpimistä kesistä. Samoista olosuhteista hyötyvät punkkien lisäksi niiden isäntäeläimet kuten kauriit, mikä tietenkin lisää punkkien menestymismahdollisuuksia, Turun yliopiston tutkija Jani Sormunen kertoo. Sormunen arvelee, että oma vaikutuksensa ennätyslukuihin voi olla myös ihmisten koronavuoden aikana kasvaneella innostuksella luonnossa retkeilyyn niin lähimetsissä kuin Suomen kesälomakohteissa. Punkinpureman voi saada vaikka Helsingin viheralueilla, mutta suurempi riski on luonnossa aktiivisesti liikkuvilla ihmisillä.

Vaatetus suojaa punkeilta, rokottautuminen TBE:ltä

Kenenkään ei tarvitse olla menemättä metsään punkkien pelossa. Punkeilta voi suojautua pukeutumalla peittävästi pitkälahkeisiin housuihin ja pitkähihaisiin paitoihin. Jos on liikkunut luonnossa punkkialueella on syytä tehdä punkkitarkastus.

Jos punkki pääsee puremaan, se kannattaa poistaa ihosta mahdollisimman nopeasti bakteerin aiheuttaman borrelioosin tarttumisen ehkäisemiseksi. Ennalta huolehdittu rokottautuminen TBE:tä vastaan suojaa virustaudilta, mutta ei borrelioosilta.

TBE-rokotuksen perussarjaan kuuluu kolme rokotetta. Parhaan mahdollisen suojan saadakseen tulee perussarja ottaa kokonaan sekä ylläpitää tämän jälkeen rokotesuojaa rokotusaikataulun mukaisesti.

Ilmaiseen TBE-rokotukseen ovat oikeutettuja henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa THL:n määrittelemillä, kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla TBE-riskialueilla.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x