Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, mutta ne eivät voi ottaa lainaa uusiin hankkeisiin.

Valtioneuvosto päätti 6. kesäkuuta hyvinvointialueiden lainanottovaltuuksista vuodelle 2025. Hyvinvointialueiden vuoden 2024 talousarvioiden vuosikatteet ovat heikkoja ja nykyinen lainakanta suuri, minkä vuoksi uutta valtuutta ei ole yhdelläkään hyvinvointialueella.

Lainanottovaltuus koskee pitkäaikaisia eli yli vuoden pituisia lainoja. Lainanottovaltuuksien ja investointien ohjauksen tarkoitus on hillitä alueiden velkaantumista.

Lainaa voi nostaa aiempien valtuuksien perusteella

Vuoden 2025 lainanottovaltuus koskee vain uusia, käynnistyviä hankkeita varten nostettavia lainoja. Hyvinvointialueet voivat toteuttaa aiempina vuosina käynnistyneet investointihankkeet ja nostaa niiden rahoittamiseksi tarvittavat lainat aiempien lainanottovaltuuksien mukaisesti. Vuoden 2023 ja 2024 lainanottovaltuuksiin perustuen hyvinvointialueet voivat nostaa pitkäaikaista lainaa tai tehdä investointeja vastaavia sopimuksia vuonna 2025 tai myöhemmin 3,9 miljardilla eurolla.

Valtioneuvosto päättää vuosittain kunkin hyvinvointialueen valtuudesta pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Hyvinvointialue saa ottaa päätöksen mukaisen määrän lainaa, jolla rahoitetaan investointisuunnitelman hankkeita. Päätös koskee hyvinvointialueiden lisäksi HUS-yhtymää.

Lainanottovaltuuksista säädetään hyvinvointialueesta annetussa laissa, ja valtuudet lasketaan hyvinvointialueiden taloustietoihin perustuen. Lainanottovaltuus perustuu hyvinvointialueen lainanhoitokykyyn, ja se lasketaan lainojen enimmäismäärän ja vuoden alun ennakoidun lainamäärän erotuksena.

Valtioneuvosto voi muuttaa lainanottovaltuutta, jos hyvinvointialueen investointi on välttämätön palveluiden turvaamisen kannalta. Aloitteen lainanottovaltuuden muuttamisesta voi tehdä hyvinvointialue itse tai jokin hyvinvointialueita ohjaavista ministeriöistä. Vuoden 2024 lainanottovaltuutta on muutettu 12 hyvinvointialueelle.

Valtioneuvosto päätti 6. kesäkuuta myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamisesta vuodelle 2024. Hyvinvointialue saa lainanottovaltuutta yhteensä 9,15 miljoonaa euroa muun muassa uuden paloaseman rakentamiskustannuksiin.

Katso myös

Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella

Venäläistä sotilaskonetta epäillään alueloukkauksesta itäisellä Suomenlahdella, Loviisan edustalla. Epäilty alueloukkaus tapahtui aamupäivällä 10.6.2024. Kone lensi …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x