Piilolinssit kehittyneet paremmiksi

Piilolinssit ovat näppärä ja monikäyttöinen apu näköongelmiin ja lähes kaikki yleisimmät taittoviat voidaan korjata piilolinssien avulla.  Piilolinsseihin ja niiden käyttöön liitetään kuitenkin yhä uskomuksia, jotka eivät enää pidä paikkaansa.

Optikko ja yrittäjä Sini Lind kertoo piilolinssien kehittyneen vuosien saatossa. Nykyään entistä useampi voi käyttää niitä silmälasien korvaajana joka päiväisessä elämässä ja myös vaativampien urheiluharrastusten aikana.

– Piilolinsseillä voidaan korjata yleisimmät taittoviat, eli kaukotaittoisuus, likitaittoisuus, hajataittoisuus ja ikänäkö. Kuivasilmäisyyskään ei ole enää este ja silmien kuivumista voidaan auttaa kostutustippojen avulla, kertoo Lind.

Vaikka moni tilaa nykyään linssinsä internetissä, niin omin päin ei ensimmäisiä linssejä tule hankkia. Piilolinssisovitus vaatii mikroskooppisen tutkimuksen, sillä vääränlainen linssi voi aiheuttaa vakavan silmäongelman. Piilolinsseillä vahvuus ei välttämättä ole aina sama kuin silmälaseilla.

Pehmeitä piilolinssejä on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä ja niihin liittyy uskomuksia ja myyttejä. Sini Lind kertoo piilolinsseistä;

– Piilolinssit valitaan aina asiakkaan oman taittovirheen mukaan ja lähes kaikkiin näönkorjauksiin löytyy nykyään piilolinssiratkaisu. Piilolinssit sopivat päivittäiseen käyttöön tai vaikka vain esimerkiksi harrastuksissa käytettäväksi.

– Iäkkäämmille ihmisille on olemassa esimerkiksi monitehopiilolinssejä. Näillä linsseillä näkee sekä kauas että lähelle. Toinen vaihtoehto korjata iäkkäämmän ihmisen kauko- ja lähinäköä piilolinsseillä on niin kutsuttu monovision-linssiratkaisu, jolloin toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle. Jotkut sairaudet tai lääkitykset saattavat estää piilolinssien käytön, mutta tämä kannattaa varmistaa aina omalta optikolta.

– Piilolinssi ei voi luiskahtaa silmän taakse eikä sieltä aivoihin. Linssi ei voi myöskään kadota silmään, mutta se voi siirtyä osittain tai kokonaan silmäluomen alle, jolloin se katoaa näkyvistä. Tämä ei ole vaarallista ja linssi liikkuu yleensä luomen alta ajan myötä oikeaan paikkaansa. Siirtymistä voi nopeuttaa esimerkiksi kosteuttamalla silmää piilolinssinesteellä.

– Piilolinssit sopivat lapsille ja ovat hyvä näönkorjausratkaisu esimerkiksi urheilevalle juniorille. Lapset oppivat yleensä helposti asettamaan itse linssit silmiin sekä ottamaan ne pois. Uimiseen suositellaan kertakäyttölinssejä, jotka voi heittää uintituokion jälkeen pois.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x