Lusinghe 2003

Carol Rama näyttely avautuu Pariisissa

Italialainen Rama (s. 1918) on modernismin ajan taiteilija, joka on ollut pitkään suurelle yleisölle tuntematon. Nyt 96-vuotias Carol Rama on tehnyt taidetta seitsemällä vuosikymmenellä. Parhaiten Rama tunnetaan epätavallisista, usein seksuaalisesti kainostelemattomista maalauksista, jotka herättivät pahennusta sodanjälkeisessä Italiassa.

Raman (s. 1918) laaja yksityisnäyttely Passion According to Carol Rama avataan Pariisin kaupungin modernin taiteen museossa, Musée d’art moderne de la ville de Paris’ssa perjantaina 3.4.2015. Näyttely esittelee Raman taidetta ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa. Retrospektiivinen näyttely on noin 200 teoksen kokonaisuus Raman tuotannosta vuosilta 1936-2005.

Carol Raman kahdeksalle vuosikymmenelle ulottuva (1930-luvulta 2010-luvulle) taiteellinen tuotanto on harvinaislaatuinen uskaliaisuudessaan: rohkeita ja ristiriitaisia ovat niin aiheet kuin niitä kuvaamaan käytetyt materiaalit.  Rama loi taidettaan modernistisen taiteen kaanonin ulkopuolella. Hän on esiintynyt lukuisissa yhteisnäyttelyissä muun muassa Louise Bourgeoisin rinnalla, ja hänelle myönnettiin vuonna 2013 Venetsian biennaalin elämäntyöpalkinto. Hän on kuitenkin jäänyt viime vuosiin saakka suurelle yleisölle tuntemattomaksi, vaikka vaikuttikin vahvasti aikansa avantgardistisissa taidepiireissä.

Seksuaalisuutta, naisen kehoa ja sen esittämistapoja 1930-luvulta asti tutkineen ja kyseenalaistaneen Carol Raman taide on vaikuttanut vahvasti aikamme merkittävään nykytaiteeseen, kuten Cindy Shermanin, Kara Walkerin, Sue Williamsin, Ida Applebroogin, Kiki Smithin ja Elly Strikin kaltaisiin taiteilijoihin.

Seuraava näyttelypaikka on EMMA – Espoon modernin taiteen museo lokakuussa 2015. EMMAssa teoksia on esillä vuosilta 1936–2005, yhteensä noin 200 teosta. Mukana ovat niin 30- ja 40-lukujen esittävät vesiväriteokset, 50-luvun abstraktit maalaukset kuin 70-luvun installaatiotkin, joissa Rama käytti pyörän sisäkumeja ja nahkaa.

Näyttelystä Musée d’art moderne de la ville de Parisin sivuilla: http://www.mam.paris.fr/en/expositions/exposition-la-passion-selon-carol-rama

Näyttelykierto: MAVP – Musée d’art moderne de la ville de Paris 2.4.–12.7.2015; EMMA – Espoon modernin taiteen museo 14.10.2015–10.1.2016. Näyttelykierto jatkuu EMMAn jälkeen Irlantiin, Dublinin Irish Museum of Modern Art IMMAan ja Carol Raman kotikaupunkiin Torinoon GAM – Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporaneaan.

Appassionata 1940
Appassionata 1940

 

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x