Lomakausina alkoholiongelmat näkyvät ja korostuvat

Kesälomilla monia mietityttää oma tai läheisen alkoholinkäyttö. Lomalla alkoholijuomia kuluu helposti enemmän kuin muulloin ja arjen koittaessa juomisen lopettaminen tai vähentäminen ei onnistu kaikilta. Apu voi löytyä avopalveluista, mutta joillakin juomisen lopettaminen vaatii laitoshoitoa.

Lomaltapaluu näkyy myös tilastoissa. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin sivuilla olevan AUDIT-testin tekijämäärät kertovat myös siitä, milloin suomalaisilla on erityisesti tarvetta arvioida omaa alkoholinkäyttöään. Testiä tehtiin elokuussa kaksi kertaa enemmän kuin heinäkuussa.

Myös Päihdelinkistä löytyvää juomatapatestiä tehtiin viime elokuussa 28 % enemmän kuin heinäkuussa. Juomatapatesti kertoo, onko alkoholinkäytöstä enemmän iloa vai haittaa itselle.

Alkusyksyisin kasvavat yhteydenotot A-klinikoiden yksiköihin. Jos lomajuominen jää päälle tai sen vähentäminen on vaikeaa, on siihen hyvä puuttua ripeästi, ennen kuin siitä muodostuu vieläkin suurempi ongelma.

– Jos oma juominen mietityttää, esimerkiksi AUDIT-testin tekeminen on hyvä keino arvioida, mikä on oma tilanne. Samoin asia on hyvä nostaa keskusteluun läheisten kanssa. Apukeinoja on erilaisia, ja jokaiselle löytyy varmasti itselle sopiva vaihtoehto, A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki toteaa.

Mietitkö alkoholinkäytön vähentämistä

  • Arvioi oma tilanne. Päihdelinkin testit ovat tähän hyvä apuväline.
  • Keskustele tilanteesta perheen ja läheisten kanssa ja sovi mahdollisista yhteisistä apukeinoista.
  • Hakeudu työterveyteen tai esimerkiksi A-klinikan yksiköihin terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa keskustelemaan tilanteestasi.
  • Ota netti avuksi ja hakeudu esimerkiksi verkkoterapiaan, jossa voit ammattilaisen tuella työstää ongelmaa oman arjen ohella oman aikataulun mukaan.
  • Jos ongelma on jo kasvanut niin suureksi, etteivät omat resurssit riitä sen ratkaisuun, on laitoshoito turvallinen tapa saada alkoholinkäyttö hallintaan.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x