maanantai , tammikuu 27 2020
Uutisotsikot

Monelle alkoholi on ongelma – lomakausina se näkyy ja korostuu

Kesälomilta paluun yhteydessä monia mietityttää oma tai läheisen alkoholinkäyttö. Lomalla alkoholijuomia kuluu helposti enemmän kuin muulloin ja arjen koittaessa juomisen lopettaminen tai vähentäminen ei onnistu kaikilta. Apu voi löytyä avopalveluista, mutta joillakin juomisen lopettaminen vaatii laitoshoitoa.

Lomaltapaluu näkyy myös tilastoissa. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin sivuilla olevan AUDIT-testin tekijämäärät kertovat myös siitä, milloin suomalaisilla on erityisesti tarvetta arvioida omaa alkoholinkäyttöään. Viime vuonna testiä tehtiin elokuussa kaksi kertaa enemmän kuin heinäkuussa.

Myös Päihdelinkistä löytyvää juomatapatestiä tehtiin viime elokuussa 28 % enemmän kuin heinäkuussa. Juomatapatesti kertoo, onko alkoholinkäytöstä enemmän iloa vai haittaa itselle.

”Aihe on selvästi ajankohtainen alkusyksyisin se näkyy kasvaneina yhteydenottoina yksikköihimme. Jos lomajuominen jää päälle tai sen vähentäminen on vaikeaa, on siihen hyvä puuttua ripeästi, ennen kuin siitä muodostuu vieläkin suurempi ongelma arjessa”, A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki toteaa.

”Jos oma juominen mietityttää, esimerkiksi AUDIT-testin tekeminen on hyvä keino arvioida, mikä on oma tilanne. Samoin asia on hyvä nostaa keskusteluun läheisten kanssa. Apukeinoja on erilaisia, ja jokaiselle löytyy varmasti itselle sopiva vaihtoehto”, Simojoki jatkaa.

Kaarlo Simojoen vinkkilista niille, jotka miettivät alkoholinkäyttönsä vähentämistä

  • Arvioi oma tilanne. Päihdelinkin testit ovat tähän hyvä apuväline.
  • Keskustele tilanteesta perheen ja läheisten kanssa ja sovi mahdollisista yhteisistä apukeinoista.
  • Hakeudu työterveyteen tai esimerkiksi A-klinikan yksiköihin terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa keskustelemaan tilanteestasi.
  • Ota netti avuksi ja hakeudu esimerkiksi verkkoterapiaan, jossa voit ammattilaisen tuella työstää ongelmaa oman arjen ohella oman aikataulun mukaan.
  • Jos ongelma on jo kasvanut niin suureksi, etteivät omat resurssit riitä sen ratkaisuun, on laitoshoito turvallinen tapa saada alkoholinkäyttö hallintaan.

Katso myös

Sairaus- ja muiden päivärahojen perusteena on nyt vuositulo

Sairausvakuutuslaki on muuttunut vuoden alusta. Nyt päivärahat määräytyvät edeltävän 12 kuukauden tulojen mukaan, eikä verotustietojen …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *