Hiukset kertovat terveydestäsi

Valkoisesta hilseestä ei tarvitse huolestua. Lääkärit eivät ole varmoja, mistä päänahan hilseily saa alkunsa, mutta yhden teorian mukaan hilseen syntyminen voi johtua sienen liikakasvusta. Muita mahdollisia riskitekijöitä ovat rasvainen iho, stressi, ylipaino, kylmä tai kuiva ilma sekä ihottuma tai psoriasis. Vaikka vaiva ja siitä aiheutuva kutina voivat olla kiusallisia, ei hilse itsessään kuitenkaan ole haitallista.

Näin vähennät hilsettä

Voit vähentää hilseen kertymistä käyttämällä rasvoittuvalle ja hilseilevälle päänahalle tarkoitettua shampoota päivittäin. Anna shampoon vaikuttaa noin viisi minuuttia ja huuhtele hyvin. Saatat joutua kokeilemaan useitakin hilseshampoita löytääksesi sellaisen, joka toimii sinulla parhaiten. Jos mikään shampoo ei tunnu auttavan, ole yhteydessä lääkäriin.

Päivässä voi irrota sata hiusta

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan ihmiseltä voi irrota päivän aikana jopa 100 hiusta tai enemmänkin. Määrä ei ole hälyttävän suuri tai merkki siitä, että olisi kaljuuntumassa. Päänahan 100 000 karvatupesta noin 90 prosenttia kasvattaa hiuksia koko ajan. Loput 10 prosenttia karvatupista lepää ja hiukset putoavat pois noin 2 – 3 kuukauden jälkeen. Pudonnut hius korvataan uudella ja kasvun sykli alkaa jälleen alusta.

Shokkitila voi saada hiukset harvenemaan

Hiuksetkin voivat kokea shokin. Esimerkiksi leikkaus, synnytys, jotkin lääkkeet, ankara ruokavalio, voimakas rasitus tai kilpirauhasen ongelmat voivat saada hiukset lepotilaan tai telogen-tilaan. Noin kaksi kuukautta myöhemmin hiukset saattavat alkaa pudota ja harventua. Hiukset voivat irtoilla tuppoina, jota kutsutaan telogen effluvium -tilaksi. Useimmissa tapauksissa uudet hiukset alkavat kasvaa takaisin heti.

Pälvikaljun syynä autoimmuunisairaus

Pälvikaljuus on autoimmuunisairaus, jossa tulehdussolut hyökkäävät omia karvatuppia vastaan aiheuttaen hiustenlähtöä pieninä, pyöreinä, kolikkoa suurempina pälvinä. Useimmilla ihmisillä on yksi tai kaksi karvatonta kohtaa päässään, mutta joissakin tapauksissa kaikki kehon karvat putoavat pois. Hiustenlähtö ei ole haitallista tai tarttuva, mutta se voi olla vaikeaa

Hiukset tarvitsevat ravinteita.
Hiukset tarvitsevat ravinteita.

 

henkisesti. Hiukset saattavat kasvaa takaisin itsestään, ja hoito voi auttaa niitä kasvamaan takaisin nopeammin. Jotkut saattavat kärsiä hiustenlähdöstä toistuvastikin Naiset kaljuuntuvat harvemmin kokonaan Naiset kaljuuntuvat harvoin kokonaan ja menettävät yleensä hiuksensa  hitaammin kuin miehet. Yleisin harvenemisalue on päälaki. Toisin kuin usein luullaan, pidemmät hiukset eivät rasita hiusjuuria lyhyempiä enempää, mikä aiheuttaisi hiusten putoamisen. Myöskään shampoon käyttäminen ei irrota hiuksia – se vain irrottaa ne, jotka olivat jo muutenkin putoamassa. Minoksidiili voi auttaa hiusten kasvua ja estää harvenemista.

Varo auringon aiheuttamia vaurioita

Liika aurinko voi saada hiukset haurastumaan ja katkeilemaan. Jos sinulla on entuudestaan ohuet hiukset, on sinulla suurempi riski polttaa päänahkasi. Valitsemalla aurinkosuojan sisältäviä hiustenhoitotuotteita lisäät hiusten suojaa. Varsinkin niillä, joilla päänahka palaa herkästi on tärkeintä, että hiukset tulevat suojatuksi edes jollain tapaa, vaikkapa hatulla.

Terveet hiukset tarvitsevat ravinteita

Äärimmäisen tiukat dieetit saattavat johtaa hiusten menettämiseen. Hiukset tarvitsevat riittävässä määrin proteiinia, rautaa, omega-3 rasvahappoja, sinkkiä ja vitamiineja pysyäkseen terveenä. Mikäli erittäin vähäkalorisessa ruokavaliossa ei ole riittävästi ravinteita voi hiustenkasvu heikentyä tai saada hiukset veltostumaan. Puutoksen ollessa riittävän suuri, hiukset voivat jopa pudota.

Ruoki hiuksiasi oikein

Pitääksesi hiukset terveinä syö esimerkiksi saksanpähkinöitä ja lohta saadaksesi omega-3 rasvahappoja, pinaattia ja porkkanoita saadaksesi A-vitamiinia, parapähkinöitä saadaksesi seleeniä ja ostereita ja cashewpähkinöitä saadaksesi sinkkiä. Kaikki auttavat ylläpitämään hiuspohjan ja hiusten terveyttä. Hiukset pitävät myös vähärasvaisten maitotuotteiden, täysjyvätuotteiden ja kasviksien syömisestä.

mies ja lapsi
Harmaantuminen ei johdu aina ikääntymisestä.

Harmaantuminen ei johdu aina ikääntymisestä. Jos huomaat alle nelikymppisenä useampia kuin muutamia harmaita hiuksia, on mahdollista, että ennenaikainen harmaantuminen kulkee suvussasi. Harmaantuminen ei yleensä ole merkki huonosta terveydestä, vaikka anemia, kilpirauhasongelmat ja B-12 -vitamiinin puutos sekä vitiligo eli valkopälvi voivat aiheuttaakin ennenaikaista harmaantumista. Jos haluat hieman peittää harmaita, voit värjätä raitoja hiuksiisi. Enemmän harmaita peittääksesi voit värjätä hiuksesi kokonaan samalla värillä. Muista kuitenkin, että jotkut voivat olla herkkiä hiusväriaineiden kemikaaleille. Väriaineille herkistymisen seurauksena voi olla kutiava ja polttava päänahka.

Hiustenpidennykset voivat kaljuunnuttaa

Ponihännät, letit ja afroletit voivat repiä hiuksia ja samalla vahingoittaa karvatuppia ja aiheuttaa hiusten katkeamista tai putoamista. Hiustenpidennykset ja hiuslisäkkeet voivat repiä omia hiuksia ja saada aikaan kaljuja alueita. Kampauksen vaihtaminen päästää hiukset kasvamaan vapaammin. Myös pidempään jatkunut ja toistuva hiusten vetäminen tiukalle ponnarille taakse, voi johtaa hiustenlähtöön.

Liiallinen käsittely heikentää hiuksen laatua

Hiustenkuivaajan ja suoristusraudan käyttäminen sekä hiusten värjääminen, valkaisu ja liiallinen harjaaminen voivat vaurioittaa hiusten ulointa kerrosta eli orvaskesia. Kun hiuksen sisempi kerros paljastuu, tulee hiuksista kuivat ja elottoman näköiset. Vaikka liiallinen käsittely ei aiheutakaan terveyshaittoja, voi se saada hiukset siihen kuntoon, että ainoa vaihtoehto terveiden hiusten saamiseksi, on leikata ne pois ja aloittaa kasvatus alusta. Toisin sanoen, hiusten käsittelyn vähentäminen tekee hiuksista terveemmät.

Päänahan hieronta helpottaa oloa

Päänahan hieronnan sanotaan helpottava stressin lievittämisessä. Päänahka on peitetty hermopäätteillä, jotka tekevät siitä erittäin kosketusherkän. Päänahan hierominen saattaa auttaa vapauttamaan jännitystä. Se voi myös laukaista ja vapauttaa hyvän olon hormoneja, kuten dopamiinia ja serotonia.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x