Metsämyyrä – Myodes glareolus, synonyymi Clethrionomys glareolus.

Suomen eliölajien lajiluettelo löytyy nyt netistä

Lajiluetteloon on koottu yli 40 000 nimeä ja se kattaa Suomessa esiintyvien kalojen, hyönteisten, hyppyhäntäisten, sammakkoeläinten, lintujen, putkilokasvien, sammalten ja monien muiden eliöiden nimistön. Suomen kansallinen lajiluettelo on kaikkien käytettävissä Lajitietokeskuksen Laji.fi-portaalin kautta. Portaalin tietosisältö voi muuttua päivittäin, kun tietoja täydennetään ja pidetään ajan tasalla.

Ensimmäisessä vuosiversiossa ovat mukana lajit ja lajia alemmat taksonit eli eliöryhmät. Taksoneita ovat kaikki biologisessa luokittelussa erotetut ja nimetyt eliöryhmät. Lajitason taksoneita luettelossa on yli 40 000. (Ulkopuolelle jäävät tumattomat yksisoluiset eliöt kuten jotkin bakteerit ja arkeonit.)

Luettelo on asiantuntijoille ja harrastajille tarkoitettu referenssi, jossa taksonit ovat aakkosjärjestyksessä. Mukana on koko tietokantaan tallennettu ylempi hierarkia, jotta luetteloa voi rajata mahdollisimman monin tavoin. Esimerkiksi nisäkkäiden luetteloa pääsee selaamaan rajaamalla luokkasarakkeen hakuehdoksi ”Mammalia” eli nisäkkäiden luokkaa, ja äyriäisten luettelon saa esille rajaamalla alajaksosarakkeen hakuehdoksi ”Crustacea”.

Luettelossa jokaiselle taksonille (eliöryhmälle) on myös annettu uniikki tunniste, joka ei muutu, mikäli lajikäsitys ei muutu. Lajiluettelon tulevissa versioissa tunnisteiden avulla on mahdollista seurata nimistön ja luokittelun muutoksia. Jos luettelon kahdessa eri versiossa on sama nimi ja sama tunniste, se tarkoittaa, että nimessä ja lajirajauksessa ei ole tapahtunut muutosta luetteloiden julkaisemisajankohtien välillä.

Luetteloa on koostettu vuodesta 2013 kokoamalla eri tahojen ylläpitämiä luetteloita yhdeksi luetteloksi Lajitietokeskuksen taksonomiseen eli eliöiden tieteellisen luokittelun tietokantaan. Tietokantaan kootaan ajantasainen tieto Suomessa esiintyvistä eliölajeista, niiden nimistöstä, esiintymisestä sekä biologisista ja hallinnollisista ominaisuuksista kuten uhanalaisuustiedoista.

Lajiluetteloon viittaaminen muissa julkaisuissa on vaikeaa, koska viitattavat tiedot saattavat muuttua viittaushetken jälkeen. Ratkaisuna tähän ongelmaan lajiluettelosta julkaistaan jatkossa määrävälein viittauskelpoinen versio, jonka tietosisältö ei muutu julkaisuhetken jälkeen.

Lajiluettelo on osoitteesta: https://laji.fi/taxon

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x