Puupohjainen diesel jakeluasemille

UPM:n biojalostamo Lappeenrannassa on aloittanut puupohjaisen dieselin valmistuksen ensimmäisenä maailmassa. Yhtiön oman kehitystyön tuloksena syntyneen tuotteen hiilidioksidipäästöt ovat jopa 80 prosenttia pienemmät kuin fossiilisten polttoaineiden.

– Fossiilisten energialähteiden määrä on rajallinen ja niiden käytöstä johtuvia hiilidioksidipäästöjä halutaan vähentää. Biopolttoaineita on kehitetty jo vuosia, mutta raaka-aineet ovat usein kilpailleet ruoantuotannon kanssa. Autoilijat tarvitsevat vastuullisesti tuotettuja päästöjä vähentäviä polttoaineita, toteaa UPM Biopolttoaineiden myynti- ja markkinointijohtaja Sari Mannonen.

Puusta puhtaampia ajokilometrejä

Puupohjainen diesel UPM BioVerno tulee jakeluun kuluvana vuonna ABC- ja St1-huoltoasemille. Se sopii kaikkiin dieselmoottoreihin joko sellaisenaan tai sekoitettuna tavallisen dieselin joukkoon.

BioVerno täyttää kattavasti kestävän kehityksen mukaisesti tuotetulle tuotteelle asetetut vaatimukset. Se ei kilpaile ruokatuotannon kanssa, se valmistetaan prosessitähteestä ja koko tuotantoketju metsästä lopputuotteeksi on varmistettu.

Suomen tavoitteena on lisätä uusiutuvien liikennepolttoaineiden määrä vuoteen 2020 mennessä viidennekseen kokonaiskäytöstä. UPM Lappeenrannan biojalostamon kapasiteetti kattaa tästä tarpeesta neljänneksen.

Biotalouden uusi avaus

UPM BioVerno on konkreettinen esimerkki bio- ja metsäteollisuuden yhdistämisessä.

Sari_Mannonen
Sari Mannonen

– Uusiutuva diesel on ollut yrityksemme yksi kärkihankkeista, kertoo Mannonen. Haluamme hyödyntää kuitua ja metsäbiomassaa ja luoda uusia kasvumahdollisuuksia jatkuvan tuotekehityksen sekä innovoinnin pohjalta. Tavoitteenamme on hyödyntää puun kaikki aineosat mahdollisimman tehokkaasti ja tuottaa perinteisten sahatavaran, sellun ja paperin lisäksi uusia biotuotteita.

UPM BioVerno valmistetaan sellun valmistuksen tähteenä syntyvästä raakamäntyöljystä, joka on alun perin puun pihkaa. Puhdistettu mäntyöljy jatkojalostetaan dieseliksi vetykäsittelyprosessissa. Sellutehtaiden tähteenä syntyvä mäntyöljy kattaa valtaosan biojalostamon raaka-ainetarpeesta. Dieselille myönnettiin Avainlippu-merkki. Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetuille tuotteille, joiden kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia. UPM BioVerno -dieseliä valmistetaan ainoastaan Suomessa Lappeenrannassa.

Uusiutuva diesel sopii hyvin nykyiseen autokantaan ja polttoaineiden jakeluverkostoon.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x