torstai , lokakuu 10 2019
Uutisotsikot
Koti / Politiikka & talous / 10 000 rajavartijan pysyvä joukko EU:n ulkorajoille

10 000 rajavartijan pysyvä joukko EU:n ulkorajoille

Mepit ovat hyväksyneet uudet säännöt, joilla vahvistetaan EU:n raja- ja merivartiovirastoa niin, että se pystyy paremmin suojaamaan EU:n ulkorajoja. Euroopan raja- ja merivartioston (Frontex) uudistuksilla pyritään vastaamaan sekä nykyisiin että tuleviin turvallisuusuhkiin ja muuttoliikkeeseen liittyviin haasteisiin. 

10 000 rajavartijan joukko on valmiudessa vuonna 2027

Uusien sääntöjen myötä perustetaan uusi pysyvä raja- ja merivartioiden joukko, jonka tehtävänä on tukea EU-maita rajavartioinnissa, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksissa lähtömaihinsa sekä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Pysyvä rajavartiosto aloittaa tehtävänsä 5 000 rajavartijan vahvuudella vuonna 2021. Rajavartioston koko kasvaa vuosittain, ja vuonna 2027 rajavartiosto saavuttaa täyden toimintavalmiuden 10 000 rajavartijan voimin. Lisäksi rajavartioston tueksi perustetaan nopean toiminnan reservi, jota voisi käyttää hätätapauksissa. Osa pysyvän joukon rajavartijoista tulee olemaan viraston palkkaamia ja osa jäsenmaiden lähettämiä.

Tehokkaammat palautukset ja yhteistyö EU:n ulkopuolisten maiden kanssa

Uudistettu virasto pystyy tukemaan jäsenmaita kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden palautusmenettelyissä, esimerkiksi tunnistamalla laittomasti EU:ssa oleskelevia henkilöitä ja avustamalla jäsenmaita matkustusasiakirjojen hankkimisessa. Uusilla säännöillä parannetaan lisäksi yhteistyötä Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston kanssa.

Tällä hetkellä Euroopan raja- ja merivartiovirasto voi tehdä yhteistyötä vain EU:n naapurimaiden kanssa. Uusilla säännöillä sallitaan yhteistyö myös muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Katso myös

Vanhuspalvelujen lakiluonnos henkilöstömitoituksineen suunnitteilla

Sitovan henkilöstömitoituksen kirjaaminen lakiin on ensimmäinen osa iäkkäiden henkilöiden palvelujen uudistamisessa. Esitystä henkilöstömitoituksen toteuttamisesta vanhusten …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *