Kansanmaskeista ei löytynyt testeissä vaarallisia kemikaalipitoisuuksia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on tutkinut kuluttajille myytävien ns. kansanmaskien eli kangasmaskien ja kertakäyttöisten kuitumaskien kemikaaleja. Testatuista kansanmaskeista ei löytynyt terveydelle haitallisia määriä vaarallisia aineita.

Tukes testautti yhteensä 21 erilaista kansanmaskia. Testiin valitut maskit olivat myynnissä kaupoissa ja verkkokaupoissa tai muuten kuluttajien saatavilla. Maskit olivat sekä ulkomaisilta että kotimaisilta valmistajilta.

Tukes valvoo markkinoilla olevia kansanmaskeja ja kuluttajakäyttöön tarkoitettuja henkilönsuojaimia. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä, joiden pitää huomioida myös maskien mahdolliset kemikaalit.

– Tukes ei tarkasta tuotteita ennakkoon, mutta testaamme ja valvomme kuluttajien saatavilla olevia tuotteita riskiperusteisesti pistokokein. Kuluttajilta on tullut Tukesiin yhteydenottoja kansanmaskien epämiellyttävistä tai voimakkaista hajuista ja halusimme selvittää niiden kemikaaleja tarkemmin, kertoo ylitarkastaja Elina Vaahtovuo.

Työterveyslaitos testasi maskit Tukesin toimeksiannosta

Testissä selvitettiin, millaisia haihtuvia aineita maskeista vapautuu ilmaan. Tarkasteltavana oli satoja erilaisia haihtuvia orgaanisia aineita. Tämän lisäksi mitattiin formaldehydin pitoisuutta maskissa.

Lähes kaikista tuotteista, kuten tekstiileistä ja pesuaineista, voi haihtua vaihtelevia määriä aineita ilmaan. Osa haihtuvista aineista voi olla esimerkiksi hengitysteitä ärsyttäviä. Tekstiilit voivat sisältää formaldehydiä, joka on peräisin tekstiilien viimeistelyssä käytetyistä kemikaaleista. Formaldehydi voi toistuvassa tai pitkäaikaisessa ihokosketuksessa aiheuttaa allergista kosketusihottumaa.

Testi osoitti, että haihtuvien aineiden kokonaispitoisuuksien vaihtelu eri maskien välillä oli suurta. Toisten maskien korkeampi kokonaispitoisuus voi selittää voimakkaampaa hajua. Tuotteen haju tai hajuttomuus ei kuitenkaan suoraan kerro sen vaikutuksista terveydelle. Terveysvaikutukset riippuvat yksittäisten aineiden vaaraominaisuuksista ja altistumisen määrästä, eli haitallisten aineiden pitoisuuksista hengitysilmassa.

Osa testissä havaituista aineista saattaa korkeina pitoisuuksina aiheuttaa ohimeneviä ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita. Aineiden pitoisuudet olivat kuitenkin hyvin pieniä ja ne alittivat ilmalle asetetut enimmäispitoisuusrajat. Formaldehydia havaittiin pieniä pitoisuuksia erityisesti pesemättömissä kangasmaskeissa. Vaikka pitoisuudet olivat pieniä, tämä puoltaa kangasmaskeihin liitettyä suositusta, että ne kannattaa pestä ennen ensimmäistä käyttöä.

Kuluttaja saa tietoa maskien mahdollisesti sisältämistä ns. erityistä huolta aiheuttavista aineista ja biosidikäsittelyistä tuotteen valmistajalta, maahantuojalta tai myyjältä. Biosidikäsittelyä voidaan käyttää maskeissa esimerkiksi virusten ja bakteerien tuhoamiseen.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Maskit pois
Maskit pois
3 years ago

Hengitystä ne estävät tehokkaasti, eikä ole hyvä hengittää minkään kankaan läpi.Aina siitä siirtyy keuhkoihin kangaspölyä.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x